Tolnay 100 könyvbemutató a Hadik Kávéházban

Dr. Góg Laura Tolnay 100 című kötetének bemutatóját május 21-én tartják a Hadik Kávéházban.                                                       

 

A Hadik Irodalmi Szalon meghívója:

 

Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A centenárium évében megjelenő kötet egyszerre emlék- és portrékönyv száz fotóval. Mi marad egy színészből az utókornak? A költő tolla, a szobrász ujja és a festő ecsetvonása nyomán születő művek a halhatatlanság ígéretét hordozzák magukban, míg a színészet illékony dolog.

 

Egy színpadi alkotás örökkévalóságáról beszélni annyi, mint üvegcsébe zárni a pillanatot, egy emberi gesztust, egy szemvillanást, egy mosolyt. Konzerválni a pillanat illanó varázsát. Tolnay Klári úgy vélte, hogy a színészt színpadi alkotása mulandóságáért az emberábrázolás kiváltsága kárpótolja. No meg az a közönséggel megteremtett személyes interakció, amely a színházat minden este különleges és egyedi élménnyé varázsolja színész és néző számára egyaránt.

 

Tolnay 100

 

Amikor Tolnay Klári jelenségéről beszélünk, az egyéniség, az intellektus és a törékeny, apró testbe zárt sugárzás hármasáról szólunk. Olyan kisugárzásról, mely nagymamák és unokák, férfiak és kamasz fiúk kedvencévé tette és teszi ma is azt a színésznőt, aki a háború előtti sztárkorszakot követően is sztár maradt, végig hatvannégy éves pályafutása folyamán. Sztár a szó legnemesebb értelmében: valódi emberábrázoló művész csipetnyi huncutsággal, vagánysággal meghintett ösztönös eleganciával, tekintetén átsugárzó értelemmel és varázslatos mosollyal.

 

Müller Péter így ír róla: „Színésznő lett, de hozta magával az apácaságot is. A színpadon nemcsak a személyes sikert, de Isten és önmaga békéjét is keresi. Tud az angyalok nyelvén, de veszedelmes közelségből ismeri az ördög titkait. Profi «vérszínésznő», de színpadi lényéből valami olyan személyes és privát sugárzás árad, hogy az ember időnként felszisszen: ezt már nem szabadna megmutatni a nyilvánosság előtt."

 

Dr. Góg Laura könyvéből felolvas: Gyabronka József; Tolnay Kláriról beszélget: Dr. Góg Laura, Dr. Sirató Ildikó és Müller Péter; moderál: Kovács Attila Zoltán, a Helikon Kiadó szépirodalmi főszerkesztője.


Regisztrálni a helikon@helikon.hu emailcímen lehet, a belépő: 500 Ft, ami a könyv árából levásárolható.

 

 

süti beállítások módosítása