Woman, BODY - Nemzetközi Táncest a Nemzeti Táncszínházban

Négy ország koreográfusa két hónapos próbafolyamat és több éves előkészítő munka után állította színpadra a Woman, BODY című koprodukciót, mely a női test ősi, kultúráktól független gyökereit, valamint az e gyökerekből táplálkozó hajtások különbözőségeit és egyezőségeit kutatja. A bemutatót május 23-án láthatjuk a Nemzeti Táncszínházban.

Sonoko PROW 2

Sononko Prow 

 

Az alkotók ajánlója:

 

Mire emlékszik a test?
Mire emlékszik egy női test?
Mire emlékszik a világ négy pontjáról érkező női test?

 

A nemzetközi koprodukció lehetősége mindig megtermékenyítően hat az alkotókra. Különösen igaz ez akkor, amikor a munka nem csak egy rövid időszakra korlátozódik, hanem hosszabb periódust ölel át.

A koreai Kim Yunjung sajátos improvizációs technikával és különleges koreográfusi módszerrel dolgozik. Szakmai elismertségét jelzi, hogy több koreai felsőoktatási intézményben, köztük a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen, koreográfiát és improvizációt tanít, valamint vendégoktatója a holland EDDC Művészeti Egyetemnek és a düsseldorfi Tanzhaus nrw-nek

 

Gabriela CUEVAS ABITIA 1

Gabriela Cuevas Abitia

 

Mexikóból a balett-táncosként végzett Gabriela Cuevas Abitia vesz részt a nemzetközi programban. A balett mellett kortárs és számos kísérleti formációban is dolgozott, majd 2002-ben saját társulatot alapított. 2006 és 2007-ben elnyerte Jalisco állam művészeti ösztöndíját, 2009 és 2010-ben Mexikó Kulturális és Művészeti Nemzeti Bizottságának támogatottja volt.

 

A Thaiföldről érkező Sonoko Prow művészetére, mint az önmaga fejlesztésének ösvényére tekint, melynek mentén a tudatossághoz és az önmegvalósításhoz egyre közelebb kerülhetünk. A japán avantgárd irányzatból, a butoh-ból merítkezik. Mesterének Katsura Kan-t tartja, de rendszeresen részt vesz Ko Murobushi, Hiroko és Koichi Tamanoto kurzusain is. Jelenleg őt tekintik a thai butoh nagykövetének. A hazai közönség legutóbb 2009-ben találkozhatott a művésznővel, a Budapesten megrendezett Butoh Fesztiválon.

 

Magyarországot a projektben Batarita képviseli, akiről bátran állíthatjuk, hogy a távol-keleti kultúrák egyik hazai nagykövete. Művészetét - Sonoko Prow-hoz hasonlóan - nagymértékben meghatározza a butoh; mesterei között olyan nagy neveket találunk, mint Ko Murobushi vagy Yoshito Ohno.

 

Batarita 2  foto Alfredo Pastor

Batarita (fotó: Alfredo Pastor)

  

A nemzetközi alkotócsapat tagjaival Batarita külön-külön már dolgozott együtt, négyen először viszont csak 2013-ban találkoztak Thaiföldön, ahol egymásnak vezetett tréningek és próbák keretében ismerhették meg mélyebben egymás gondolatait és mozgásvilágát. A kreatív gyakorlatokon túl napi rendszerességgel gyakorolták a Release (ellazulás) technikáját, a butoh-t, különböző hangképző technikákat és a meditációt. Az egyhónapos együttélés, a megélt örömök, feszültségek, az egymásrautaltság mind közelebb hozták a világ különböző pontjaitól érkező koreográfusokat. Chiangmai városának spirituális energiája és a nyugodt környezet ideális körülményeket biztosítottak a kreatív munkához, melynek záróeseményeként munkabemutatóra került sor 2014. januárjában.

 

2014. májusában Budapesten folytatódott a munka a város egyik napfényes próbatermében, ahol már a meglévő alapokra építkeztek az alkotók. Itt véglegesedett a produkció, melyet május 23-án láthat a hazai közönség.

 

Az estét a négy koreográfus által készített és előadott szólódarabok teszik kerekké, betekintést engedve az alkotók egyéni nyelvezetébe is.

 

Az estet közönségtalálkozó zárja. Moderátor: Weiner Sennyey Tibor író, költő

 

KIM Yunjung

Kim Yunjung

 

 

Woman, BODY
Nemzetközi Táncest a Nemzeti Táncszínházban
Dél-koreai - magyar - mexikói - thaiföldi koprodukció

 

SZÓLÓK:
Batarita: Évszakok
KIM Yunjung: Are you hard?
Gabriela CUEVAS ABITIA: Small Offering
Sonoko PROW: Untitled

 

Woman, BODY - koprodukció
Koreográfia, tánc, látvány:

BATARITA (Magyarország), Gabriela CUEVAS ABITIA (Mexikó), KIM Yunjung (Dél-Korea), Sonoko PROW (Thaiföld)
Alkotótárs: So-jung PARK (Dél-Korea)
Zene: KEREK István, XRC Kovács Balázs
Jelmez: HORNYÁK Isty
Produkciós asszisztens: PINTÉR Gábor

2014. május 23. 19:00
Nemzeti Táncszínház

 

 

süti beállítások módosítása