Ide nekem az oroszlánt is! - Színházpedagógiai projektet indít a kecskeméti Katona

Nagyszabású színházpedagógiai projektbe kezdett a kecskeméti Katona József Színház: a 12 hónapon át tartó, uniós támogatással létrejövő programban több mint 800 kecskeméti és Kecskemét környéki gyerek vesz részt.

 "A sikeres uniós pályázat lehetővé teszi, hogy társulatunk kimozduljon a teátrum falai közül, és a gyerekeknek változatos tematikájú foglalkozásokon, játékos, kreatív programok segítségével mutassa be a színház varázslatos világát" – fogalmazott Cseke Péter igazgató az „Ide nekem az oroszlánt is!" projekt április 29-i nyitórendezvényén.


A 12 hónapon át tartó program három korcsoportot szólít meg: az óvodás korosztályt a Mátis Kálmán utcai Óvoda nagycsoportosai, a kisiskolás korosztály a Kecskeméti Belvárosi Általános Iskola több intézményegysége, így a Béke Általános Iskola, a Damjanich János Általános Iskola, a Magyar Ilona Általános Iskola és a Zrínyi Ilona Általános Iskola, valamint az Orgoványi Általános Iskola tanulói, míg a középiskolai korosztályt a Bolyai Gimnázium 10.-11. osztályos tanulói képviselik.


"Célunk, hogy a teátrum által bemutatott műveket a gyerekek színházi körülmények között ismerhessék meg, majd komplex módon dolgozzák fel a társulat tagjai segítségével" – mondta Lesku Katalin projektmenedzser. "Tizenháromféle szakkörrel, témanapokkal és témahetekkel, valamint színháztörténeti vetélkedőkkel készülünk. A gyerekek és a pedagógusok munkáját a megtekintett előadásokhoz kapcsolódó módszertani, foglalkoztató anyagok is segítik majd. A programok megvalósítási helyszínei változatosak: az együttműködő intézményekben megtartott foglalkozások mellett a Katona József Színház, valamint a Ciróka Bábszínház is helyszínt biztosít számunkra."

 

matyasmese

Mátyásmese

 

"Az óvodások és kisiskolások Nemes Nagy Ágnes és Novák János Bors néni, illetve Németh Virágh Mátyásmese című darabjait ismerhetik meg, míg a középiskolások Shakespeare A vihar című művének előadását dolgozhatják fel" – vette át a szót Mészár Zsuzsa, a színház művészeti titkára, projektasszisztens. "A program minden eleme a játékos, cselekvés közbeni tanulásra épül. Az alaptörténetek megismerésén túl az adott művekben fellelhető szituációkat és problémákat dolgozzák fel komplex módon, az életkori sajátosságaiknak megfelelően. A projekt célja, hogy a résztvevő gyerekeket színházba járóvá, színházszeretővé, színházértővé nevelje."


A szakkörökön drámajáték, szituációs- és szerepjáték segítségével történik a művek feldolgozása. A témanapokon a kulisszák mögötti élettel is megismerkedhetnek, a témahéten pedig a nagyobbak színházi táborba indulhatnak Szegedre.


A projekt foglalkozásvezetői a társulat tagjai közül kerülnek ki: Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője, rendező, dramaturg, Németh Virág dramaturg, Sirkó László, Hegedűs Zoltán, Csombor Teréz, Hajdú Melinda, Fazakas Géza és Szokolai Péter színművészek, Fehér Éva színháztörténész, előadóművész, illetve Vári János rendezőasszisztens, színész.

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása