Mindennapi klasszikusok - Folytatódik a zenetörténeti előadás-sorozat a BMC-ben

Május 23-án folytatódik a BMC-ben a Mindennapi klasszikusok oldal zenetörténeti előadás-sorozata. Az előadó ismét Mácsai János zenetörténész lesz. A téma: Beethoven IX. szimfóniája.

beethoven

 

Az előadás 17:30-kor kezdődik a BMC-ben, és várhatóan 19:00-ig tart majd. A belépés ingyenes - ezentúl minden ilyen rendezvény belépő nélkül látogatható.

 

"Eltelt néhány év, és Beethoven szenvedélyes ábrándja valóságos harci célkitűzéssé lett. Huszonkét évvel a nagy művész és humanista halála után felharsant a Kommunista Kiáltvány, s az egész világon megmutatta a harc igazi útját. Alkotói, Marx és Engels, Beethoven műveit a hősi forradalmi művészet legmagasabb rendű megnyilatkozásainak tartották. A Nagy Októberi Forradalom létrehozta - elsőként - azt a tömeg-hallgatóságot, amelyről Beethoven még csak álmodhatott, de amelynek már tulajdonképpen büszke szimfóniáit írta. Nálunk gyakran felcsendülnek örömhimnuszának hangjai, s az új, általa nem ismert nemzedék elragadtatással hallgatja e hangokat." (Részlet Alsvang Beethoven című könyvéből.)

 

A Mindennapi klasszikusok blog itt található.

süti beállítások módosítása