Elhunyt Pándy Lajos

92 éves korában elhunyt Pándy Lajos, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze.

"Pándy Lajos igazi művészember volt, színházi szerepeinek sora végeláthatatlan, több tucat filmben és tévéjátékban szerepelt, de írt két könyvet és színdarabot is állított színpadra" - írja a Vígszínház közleményében.

 

Pandy Lajos

Fotó: Szkárossy Zsuzsa, vigszinhaz.hu


Pándy Lajos 1922. március 31-én a ma Szlovákiában található Perbetén született. 1948-ban végzett az Országos Színészegyesület Színiiskolájában, majd a Belvárosi Színházban játszott. 1951-ben alapító tagja volt az újranyíló Vígszínháznak, akkori nevén a Néphadsereg Színházának, ahol fontos része lett a teátrum életében és gazdag repertoárjában. Ruttkai Évával, Feleki Kamillal és Csákányi Lászlóval játszott együtt. Csak a Vígszínházban mintegy 80 szerepe volt. Művészete elismeréseként 1967-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.


"Mindig nagyon korán bejött a színházba és nagyon gondosan készült. Utoljára Heltai Jenő A tündérlaki lányok című művében lépett színpadra, már nyolcvan felett. Pándy Lajos igazi szellemi ember volt, különleges gondolkodó, aki számtalan alakítása mellett rádióműsorokban szerepelt, s egy ország ismerte hangját a rádióból. Művészi alázat, lelkiismeretesség és pontosság jellemezte" - emlékezett a színészre Marton László, a Vígszínház főrendezője.

 

Pándy Lajos filmes repertoárja is igen gazdag volt, több tucat filmben és tévéjátékban szerepelt, és műfordítóként is jelentős életművet hagyott hátra. A cseh irodalom nagy ismerője és tolmácsolója volt, Čapek valamennyi darabját ő fordította, összesen pedig ötven színdarabot és 120 hangjátékot ültetett magyarra.


2013-ban a színházi világnap alkalmából megkapta a Gobbi Hilda-életműdíjat.

 

A Vígszínház Pándy Lajost saját halottjának tekinti.

Forrás: Vígszínház, MTI

 

 

süti beállítások módosítása