Részvétel - Ősbemutató a Bakelitben

Május 21-én ősbemutatóra kerül sor a Bakelit Multi Art Centerben: Kraal Rachel Részvétel című darabja tekinthető meg, a premierrel kapcsolatban a szerzőt kérdezte a Bakelit.

 

Miért választottad a művészi pályát?
Nem választottam. Nem vagyok művész, sem alkotó. Néha alkotok, de ez csak egy hobbi.


Mit jelent neked a színház?
Laboratórium. Egy steril, filozófiai vegykonyha.


Amikor olvastam a darabról, nekem a Steve Rosenfield projectje, a „What I be" jutott eszembe. Ez egy fotósorozat arról, hogy hétköznapi emberek vállalják fel legbensőbb félelmeiket és feliratozni engedik magukon azt, ami egész életüket uralja/uralta őket. Valami ilyesmit szeretnél elérni az előadással is, lecsupaszított önismeret? Neked mi lenne a félelmed?

Nem. Semmi köze a mély lélekelemzős, kényszerintimitást erőltető darabokhoz. Próbáltam valami olyat létrehozni, ami személyes, mégsem igényel izzasztó helyzeteket, és nem kelt feszültséget a nézőben. Egy kérdezz-felelek játék, ami olyan könnyed, mint egy baráti beszélgetés egy bárban, megismerkedés új emberekkel, új lehetőségekkel. Nem csak lenne félelmem, hanem van is. Mindig más formát ölt. Múltkor például megkergetett egy kutya a Duna parton. Piszkosul féltem, pedig imádom a kutyákat.

 

Felix Hope

 

Május 21-én a Bakelitben lesz a 'Részvétel' ősbemutatója. Mi is ez pontosan, s hogyan is jött az ötlet, hogy létrehozd?
Az ősbemutató egy olyan dolog, amikor egy társulat és egy színház is (ami nekik helyet ad), fejest ugrik a semmibe, és várja a végeredményt. Igyekeztünk buddhista egykedvűséggel beleugrani az ismeretlenbe, és várjuk a földet érést. A darab megalkotására egyébként egy barátom kért meg. Látta a Bakelit oldalán a 2014-es befogadói pályázatukat, és fogadást kötöttünk.


Miért az a cím, ami?
A részvétel annyit jelent, hogy aki eljön megnézni, az technikailag részt vesz az eseményen.


Miért érezted szükségét, hogy élőzene is legyen? Miért fontos neked a zene?
Az élőzene sokkal stílusosabb, igényesebb. És remek figyelemelterelő. Kiegyensúlyozza a színészi képességem hiányát. Az általam komponált zene szintén csak a fogadás része volt. Zenét írni szeretek, és jó érzés visszahallani azt olyan remek zenészektől, akiket a barátaimnak nevezhetek. De ez inkább csak egy apró kedvtelés, egy hobbi, mint a macska, vagy a szivarozás.


Mit jelent számodra a „Részvétel"?
Jelen pillanatban egy halom kottát, és egy adag rendezetlen verset, amiket kötetbe kéne végre szednem, hogy legalább szerdára áttekinthető legyen. Másrészt pedig egy jól sikerült fogadás végkimenetelét is, amit majd elmesélhetek az unokáimnak is.


Milyen hangulatban és hogyan teltek a próbáitok?
Elég esős hangulatban, bár a legutóbb vittem egy hatalmas adag sütit. Sörkiflit. Köménymagosat.


Mit vársz a május huszonegyedikétől és a nézőktől?
Nem nagyon várok semmit. Inkább csak érdekel, hogy milyenek lesznek az egyéni reakciók a nézőtéren, és hogy képes vagyok-e végigcsinálni hiba nélkül. Persze szeretném, ha minden remek lenne és a nézők jól éreznék magukat...


Vannak már további terveid, vagy most csak és kizárólag ezzel foglalkozol?
A további tervem az, hogy júniusban megcsinálom a vizsgáimat, és remélhetőleg jól. Utána szerintem haza megyek, és megnézek egy Ingmar Bergman filmet. Mondjuk a Fanny és Alexandert.

 

Forrás, fotó: Bakelit

 

süti beállítások módosítása