4 nap alatt 3 vendégelőadás a veszprémi színházban

Négy nap alatt három vendégprodukciót láthatnak a Veszprémi Petőfi Színház nézői: május 24-én a Lúdanyó meséi című árnyjáték érkezik gyereknap alkalmából, május 25-én Orosz Zoltán harmonikaművész és vendégei lépnek fel, május 27-én pedig a Győri Balett Kodály és La vie en Rose című táncelőadásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Kodály és La vie en Rose - Két előadással érkezik a Győri Balett

 

A Kodály és a La vie en Rose - Rózsaszínház című táncjátékokat mutatja be a Győri Balett a Veszprémi Petőfi Színházban a Zenés Tavasz bérlet harmadik előadásaként május 27-én, kedden este hét órakor. A produkció első része tisztelgés a nagy magyar zeneszerző előtt, a második felvonásban felcsendülnek többek között Edith Piaf, Maurice Chevalier, Gilbert Bécaud és Jacques Brel örökzöldjei, miközben életük is megelevenedik.

 

gyoribalett

 

"»A test csak az őszinteséget bírja« - írja Márai Sándor, és így vagyok én is a művészetemmel, a tánccal. Új koreográfiámban nem csak a testek és érzelmek játékával szeretnék a nézőkhöz szólni. A tapasztalás, legyen jó vagy rossz, az élmények és érzelmek megosztása egy közösségben mindig felemelő. Megerősít, segít, így nem tudunk egyedül maradni. Elhatárolódva a közönytől valami merészre vállalkozni, önmagunkat megismerve, kitartani a másik mellett, és valami mást és újat építeni" - így foglalta össze Velekei László, a Kodály című produkció koregráfusa a táncjáték üzenetét. A darab egyben tisztelgés a zeneszerző előtt.

 

A La vie en Rose - Rózsaszínház című táncjátékot 2011 őszén mutatta be a Győri Balett. A belga koreográfus, Ben van Cauwenbergh nagy sikerrel játszott darabja a párizsi sanzonok hőskorát mutatja be. A látványos produkció Maurice Chevalier, Edith Piaf, Gilbert Bécaud és Jaques Brel örökbecsű sanzonjaira épül.

 

Lúdanyó meséi - Gyermeknapi meglepetés

A Lúdanyó meséi című zenés árnyjátékot láthatják a nézők a BonBon Matiné keretében május 24-én, szombaton 11 órakor a Veszprémi Petőfi Színházban.

 

A teátrum gyermeknapi meglepetésprogramjának házigazdája Lukácsházi Győző, a rendező Tarr Ferenc.

 

ludanyo

 

Sokaknak cseng ismerősen a cím: Lúdanyó meséi. Azonban kevesen tudják pontosan, mely mesék is tartoznak ide. Az eredeti Lúdanyó meséit egy Charles Perrault nevű francia nemes gyűjtötte össze a XVII. században. Olyan meséket köszönhetünk neki többek között, mint a Csipkerózsika, vagy a Hüvelyk Matyi. Nem csoda, hogy ezek a csodálatos mesék, kiegészülve egyéb híres francia történetekkel, mint amilyen a Szépség és a Szörnyeteg, vagy Csúnyácska meséje az egyik leghíresebb francia zeneszerzőt, Maurice Ravelt is megihlették. Először kétkezes zongoradarabot, majd annak sikerén felbuzdulva egy szvitet, végül egy balettet is írt belőle. A zenéje csodálatos, a gyerekeknek íródott klasszikus zeneirodalom varázslatos gyöngyszeme.

 

Csak játék - Orosz Zoltán lemezbemutató koncertje

 

Csak játék... címmel Orosz Zoltán harmonikaművész tart lemezbemutató koncertet május 25-én, vasárnap este hét órakor a Veszprémi Petőfi Színházban.

 

oroszzoltan

 

Izgatott várakozás előzte meg Orosz Zoltán harmonikaművész legújabb zenei albumát, mivel a legutóbbi, 2010-ben megjelent Kontrasztok... című CD is szinte már a megjelenés pillanatában aranylemezzé vált és azóta is a legkeresettebb zenei csemegék közé tartozik itthon és külföldön egyaránt. A most megjelenő korongon az Artisjus- és EmeRTon díjas harmonikaművész újra olyan világszerte ismert és elismert zenei kiválóságokkal muzsikál együtt, mint például Borbély Mihály, akinek játékát fúvós hangszereken csodálhatjuk. A művész kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként nemrégiben Liszt Ferenc-díjban részesült. Ütőhangszereken a Kossuth-díjas Horváth Kornél varázsolja el játékával a közönséget, basszusgitáron, pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Lattmann Béla játszik, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Mivel az elmúlt évek alatti számtalan fellépés olyan egésszé kovácsolta e különleges csapatot, hogy tagjai csukott szemmel is képesek egymás legkisebb rezdüléseire azonnal reagálni, így valóban egy igazi örömzene részesei lehetünk. Virtuóz zenei párbeszédek, önfeledt, szenvedélyes előadásmód, különleges zenei stílusok az argentin tangótól a Balkán zenei világán át - mindez egy koncerten és egy cédén, amelynek címe: Csak játék.

 

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása