Neil Patrick Harris visszatért a Broadwayre

Neil Patrick Harrist nem csak az Így jártam anyátokkal című sorozatból ismerhetjük, a színész már több musicalben is szerepelt. Idén, hosszú kihagyás után visszatért a Broadway-re, John Cameron Mitchell és Stephen Trask musicaljében, a Hedwig és a Mérges Csonkban. A darabot április végén mutatták be, azóta több díjat nyert és jelölték nyolc Tony-díjra is.

NPH7

 

Barnie Stinson, vagyis Neil Patrick Harris visszatért a Broadway-re. A színész hosszú kihagyás után, John Cameron Mitchell 1998-as kultusz-musicaljének felújításában vállalt ismét színházi szerepet. Harris a Hedwig és a Mérges Csonkban (Hedwig and the Angry Inch) alakítja a címszerepet, egy kelet-német, önmagát, szexualitását és az álmait kereső transznemű énekest. A darabot, amelynek premierjét április végén tartották, a Rolling Stones magazin „minden idők legjobb rock-musicaljének" nevezte. Nem véletlen, hogy a magazin májusi számának címlapján is Neil Patrick Harris látható.

 

NPH 

A kritikusok kedvence

 

A Hedwig és a Mérges Csonk bemutatóján a színészvilág színe-java jelen volt. A musical valóban hatalmas sikert aratott, a média nem győzi dicsérni a produkciót és Nail Patrick Harris alakítását. Az Associated Press azt írta: „A tömeg eldobta az agyát! Neil Patric Harris elvette az eszüket! Neil alakítása vicces, őrült, szívbemarkoló és nagyon, nagyon emberi" A WNBC Channel 4 kritikusa szerint „A legjobb musical, amit idén láthatsz. Nail Patric Harris pedig a Broadway királya lett - pontosabban most királynője!" „Neil Patrick Harris több mint mesés! Csak saját felelősségre hagyható ki!" –írja a Hollywood Reporter.

 

NPH2

 

Nyolc Tony-jelölés

 

A 40 éves színész még az Így jártam anyátokkal című sorozatot forgatta, amikor megtudta, hogy ő játszhatja Hedwiget a Broadway-musicalben, és tisztában volt azzal is, hogy ez komoly fizikai felkészülést is igényel: Harris 10 kilót fogyott a szerep kedvéért. Egy televíziós interjúban elárulta, hogy a bemutató előtti 3-4 hónapban csak kardiózott és a súlyleadásra koncentrált. „Tudom, piszkafa vagyok. A mozgás mellett természetesen betartottam egy speciális étrendet is, és változtattam az étkezési szokásaimon – leginkább nem ettem késő este. Azok közé tartoztam, akik lefektették a gyerekeket, és azután kezdtek főzni és enni, kb. este tízkor. A gyerekekkel viszont könnyebb betartani, azt is, hogy korábban étkezzek, így már velük vacsorázom, 17:30 és 18 óra között" – mesélte a Harris, akit a darabban bemutatott tánctudásáért Astaire-díjra is jelöltek.

 

NPH5

 

Neil Patrick Harris a Fred and Adele Astaire Award-ot a „Legjobb férfitáncos Broadway produkcióban" kategóriában kaphatja meg. A Hedvig és a Mérges Csonk ugyan még alig egy hónapja debütált, de máris magáénak tudhat kettőt a Critics Circle Award elismerései közül, amelyeket a New York-i színikritikusok véleménye alapján osztanak ki. A darabot a legjobb musical-felújítás és a legjobb színpadi világítás díjával jutalmazták. A musical színészei és alkotói ott vannak a Tony-díj várományosai közt is, a produkciót nyolc kategóriában jelölték: a legjobb musical-felújítás, férfi főszereplő, női főszereplő, rendezés, díszlet, jelmez, színpadi világítás és a legjobb hangzás díjára is esélyes.

 

NPH8

 

Hedwig és az alkotók

 

A musical szerzőpárosa John Cameron Mitchell és Stephen Trask – utóbbi a zenéért és a dalszövegért felelt. Az eredeti darabot 1998-ban mutatták be, ám a hatalmas siker ellenére akkor nem jutott el Broadway-ig. 2001-ben azonban film készült belőle, amely a Sundance Feszitiválon elnyerte a legjobb rendező és a legjobb filmdráma díját is. A filmet maga John Cameron Mitchell rendezte, és ő játszotta a főszerepet is.

 

Idén a musicalt - 16 évvel az ősbemutató után -  a Tavaszébredést is jegyző, Tony-díjas Michael Mayer állította újra színpadra, a koreográfia az Emmy-díjas Spencer Liff munkája, aki a Cry-Baby, az Oliver! vagy a Tavaszébredés táncait is koreografálta, de közreműködött az Így jártam anyátokkal és a Hajlakk táncjeleneteinek betanításánál is.

 

Neil Patrick Harris mellett a Tony-díjas Kinky Bootts (Mr. Tűsarok) című musicalben is szereplő Lena Hall alakítja a másik főszerepet, a The Deafening nevű banda énekesét, Yitzakot.

 

NPH4
 

Harris és a zenés színház

 

Neil Patrick Harris már a középiskolában is rengeteget szerepelt, így aztán nem meglepő, hogy gyermekszínészként indult karrierje. Harrishez, aki mára a Time magazine 100 legbefolyásosabb embere között szerepel, közel áll a musical világa, nem véletlen, hogy hamar megtalálta helyét a zenés darabokban: ő játszotta Tobias Ragget a Sweeney Todd 2001-es koncertelőadásában, két évvel később Emcee szerepét vette át a Cabaret-ban Deborah Gibson és Tom Bosley mellett. A világhírű Rent című musicalben is láthatta a közönség, akárcsak a 2004-es az Assassins című musicalben és a Saturday Night Live egyik adásában. A színész a 63. Tony-gála és a Primetime Emmy-gála házigazdájaként is zenés részletekkel szórakoztatta a közönséget, nemrég pedig az Oscar-gála nyitó fellépőjeként fakadt dalra.

 

Forrás: Hedwigonbroadway.com, PlayBill.com Fotó: Joan Marcus, Hedwigonbroadway.com, Facebook/HedwigOnBway

Fordítás: Színház.hu

 

süti beállítások módosítása