Vakoknak narrált előadások a Centrálban és a Nemzetiben

A 90 decibel Project a Centrál Színházban és a Nemzeti Színházban zárja évadát.

 

decibel90

 

A 90 decibel Project 2010-es indulása óta több, mint 15 színház csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek köszönhetően a hallás- és látássérült nézők rendszeresen tekinthetnek meg akadálymentesített előadásokat. A hallássérülteknek képzett színházi jelnyelvi tolmácsok, a látássérülteknek pedig képzett színházi narrátorok segítik az előadások megértését.

 

A 2013/2014-es színházi évadban országszerte számos előadás került bemutatásra jelnyelven tolmácsolva és narrálva. Az évadot látássérülteknek akadálymentesített előadásokkal zárja a 90 decibel:

 

Május 24., 19 óra, Centrál Színház

László Miklós: Illatszertár (narrátor: Kővári Szimonetta)

 

Május 29., 19 óra, Nemzeti Színház

Medvegyev: Fodrásznő (narrátor: Müller Zsófia)

 

Az előadások előtt másfél órával a narrátorok interaktív színpadbejárásra viszik a látássérült nézőket, akik megismerkedhetnek a díszletekkel, jelmezekkel és a kellékekkel. Ezt követően pedig meghallgathatják a bevezető narrációt, amely a darabok könnyebb megértését segítik elő.

 

Az előadásokon a 90 decibel díjtalanul biztosítja a fülmonitorokat.

 

A 90 decibel Project a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az előadásokat képzett szakemberek akadálymentesítsék a hallás- és látássérült nézőknek. Ennek érdekében 3 kiváló és nemzetközileg elismert brit szakember (a londoni nemzeti színház narrátora és a londoni színházi negyed, a WestEnd egyik vezető jelnyelvi tolmácsa és siket mentora) tartottak három modulos képzést Budapesten magyar jelnyelvi tolmácsoknak és narrátoroknak, akik jelenleg is a 90 decibel Project munkatársaiként segítik az előadások magas színvonalú infokommunikációs akadálymentesítését.

 

 

süti beállítások módosítása