Örök kikelet - Ady-verseket dolgoz fel a PR-Evolution

Május 27-én, a Nemzeti Táncszínházban újra látható lesz a PR-Evolution Dance Company Örök kikelet című előadása, melyben Ady-versek szólalnak meg zenére, táncra hangolva. Ady szerepében Szervét Tibor látható.

Ajánló az előadás elé:

 

„Úgy van talán: szép a világ s jó,

Mi vagyunk satnyák, betegek."

/Ady Endre: A Csókok átka /

 

orokkikelet2

 

Van egy nő. Köztünk él, keres, kutat, de nem talál. Se szerelmet, se békét, se önmagát. Hiány fojtogatja.

 

Van egy költő, rég halott, szoborrá vált, elfeledték. Míg élt, "az élet-halál közt kifeszülő lélek napi igazságai alatt lappangó igazságot - az emberi lényeg titkát s a halállal határolt emberi idő titkát" kereste.

 

Van egy alkalmazás, az Ady 2.0 – Ha letöltöd, eltéríti életed automobilját. Ős, buja földön gázolsz, és az elvadult tájon Ady vezet majd. Beszállsz?

 

orokkikelet1

 

Teleki Gergő zeneszerző és zongorista kereste meg az együttest, hogy Ady szerelmi lírája mentén hozzanak közösen létre egy összművészeti táncelőadást.

 

A csókok átka című versből kiindulva a társulat azt vizsgálja, van-e helye a mai világban az Ady-féle lírának, valóban ifjú szívekben él-e, s mindig tovább, ahogy remélte.

 

Az előadásban Szervét Tibor színművész több szerepben, különböző helyzetekben jelenik meg: hol Ady-verset szavaló esendő apukaként, hol asztal alól ágáló Adyként, hol - mintha egy doppelgänger-történet egyik alakja lenne - Ali Tabbouch táncos tükörpárja. A Spala Korinna által játszott nőalak szeretne mindent befogadni, mégis hiánytól szenved. Ady talál rá, ő fedezi fel magának. A történések miliőjét az együttes hat táncosa - Csongor Nóra, Nagy Viktória, Rózsa Barbara, Krizsán Dániel, Schell Martin, Zsíros Gábor/Csizmadia Tamás - teremti meg.

 

Spengler László videóinstallációiban futurisztikus városok, adathálózatok, interfészek, a verekedős játékok világa idéződik meg. A mozgó díszlet Fábián Zoltán képzőművész erre az alkalomra készített festmény-paravánjai. A zongora ellenpontjaként, illetve kiegészítőjeként Gergely Attila városi hangkulisszái és ipari ritmusai teszik a fül számára is érdekessé az előadást.

 

orokkikelet3

 

Pr-Evolution Dance Company:

 

Örök Kikelet

 

 - Ady-versek zenére, táncra hangolva -

 

Táncművészek:

Spala Korinna, Ali Tabbouch (Magyar Nemzeti Balett),

Csongor Nóra, Nagy Viktória, Rózsa Barbara,

Krizsán Dániel, Schell Martin, Zsíros Gábor/ Csizmadia Tamás

 

Közreműködik:

Szervét Tibor, színművész (Ady szerepében)

Teleki Gergő, zongoraművész

 

Jelmez: Mogyorós Luca

Világosító: Bánki Gabriella

Díszlet, és a paravánok műalkotásai: Fábián Zoltán, festőművész

Video: Spengler László

Dramaturg: Bíró Dénes

Dramaturgiai konzultáns: Nemes Orsolya

Zene: Gergely Attila

Zeneszerző, zongorista: Teleki Gergő

Koreográfia: Nemes Zsófia

 

Előadás:

május 27., 19:00, Nemzeti Táncszínház

 

süti beállítások módosítása