Indul a Magyar Művek Szemléje a Bakelitben!

2014. május 30-31-én rendezi meg a Magyar Szín-Játékos Szövetség a Magyar Művek XIII. Szemléjét a Bakelit Multi Art Centerben.

 

A szervezők ajánlója:

 

A fesztivál célja közel húsz éve változatlan: inspirálni színjátszó társulatokat arra, hogy a világirodalom remekei mellett fokozottan figyeljenek a magyar színpadi irodalomra - különös tekintettel a kortárs szerzőkre -, és ilyen módon is váljanak a teljes magyar kultúra, benne az élő színházművészet részévé.

 

Ez évben is hívtuk hát a Kárpát-medence valamennyi magyar nyelven játszó öntevékeny társulatát, hogy mutassák meg a főváros közönségének és egymásnak olyan prózai, verses vagy mozgásra épülő előadásaikat, amelyek magyar szerző műve, vagy annak feldolgozása alapján készült. Műfaji és játékidőbeli megkötést nem tettünk.

 

szinjatekos szovetseg

 

Ismét a bőség zavarával kellett megküzdenünk, mivel felhívásunkra 23 ajánlat érkezett, a rendelkezésre álló idő viszont véges. 16 előadást hívtunk meg, valóban az ország és a Kárpát-medence minden részéből: érkeznek előadások – példaként – Miskolcról és Bajánsenyéről, Nánáról (Szlovákia) és Nagykikindáról (Szerbia), Celldömölkről és Tóalmásról. És természetesen Budapestről is szép számmal.

 

A szerzők névsora is igen változatos: "félklasszikusok", mint Weöres Sándor, Móricz Zsigmond vagy Török Rezső mellett a kortárs szerzők műveinek sorával találkozhatunk majd: Garaczi László, Zalán Tibor, Peer Krisztián, Horváth Péter, Kis Csaba. Különös érdeklődést válthatnak ki a társulatok tagjainak színpadra kerülő művei (gödöllői Club Színház, Kókai János Társulata.)

 

Az előadások többségét jó szívvel ajánlhatjuk a színházbarátok és színjátszók figyelmébe, ráadásul nagy részük először lesz látható Budapesten.

 

A szünetekben a Nagy András László, Szabó Csilla és Zalán Tibor alkotta zsűri szakmai beszélgetésekre várja a színjátszókat és minden érdeklődőt.

 

A helyszínről: a Bakelit, „az első magyar gyárszínház" talán az egyetlen olyan létesítmény, ahol három, kiválóan felszerelt, más és más méretű színházi tér áll a fellépők és a közönség rendelkezésére.

 

A részletes program itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása