Lehet véleményed! - Kritikaírói programot indít a Magyar Színház, a Katona és a Kolibri

„Lehet véleményed!” címmel indította be új és formabontó kritikaírói programját a Magyar Színház, a Katona József Színház valamint a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház idén májusban.

A Magyar Színház színházpedagógusainak, Kámán Orsolyának, Márton Gábor Csabának valamint új tagjuknak, Császár Rékának az ötlete alapján született meg a program. A három színházpedagógus Vági Esztert a Katona József Színházból, valamint Végvári Viktóriát a Kolibri Színházból kérte fel együttműködésre. 

 

Critic cartoon

 

A program lényege, hogy a résztvevő színházak ifjúsági előadásainak a célközönségét, a tizen- és huszonéves fiatalokat szólítsák meg a kamaszok saját szavaikkal. Az évad utolsó két hónapjában 7 fiatalt választottak ki - idén még nem pályáztatás útján -, akik a három közreműködő színházban nézhetnek meg ifjúsági előadásokat. A megtekintés után egy kritikában számolnak be a látott produkciókról.

 

A színházpedagógusok fontosnak tartják, hogy a kritikák ne egy szakértő véleményt tükrözzenek, sokkal inkább azt várják, hogy a fiatalok mit látnak és gondolnak egy-egy előadásról. Miért szólnak pont az ő korosztályuknak ezek az előadások, valóban nekik szólnak-e, hol van az ő, akár a személyes érintettségük bennük?

 

A kritikai program produktumait mindhárom közreműködő saját online felületein teszi közzé és a program eredményességétől függően szeretnék jövőre beiktatni a résztvevő színházak színházpedagógiai programjába.

 

Forrás: Magyar Színház

 

süti beállítások módosítása