Miniévadot tartanak a végzős marosvásárhelyi színészhallgatók

Miniévadra készülnek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzősei. A tanév lejártához közeledve az évad minden előadását eljátsszák utoljára, május 31. és június 4. között a Stúdió Színházban.

Május 31-én, szombaton a Köteles utcában 19 órától a Bernarda Alba háza című produkcióval nyit a Miniévad. Az előadást a másodéves magiszteri színészosztály vezető tanára, Patkó Éva rendezte.
Az előadás szövege lecsupaszított, legtöbbször rövid és tömör replikák váltják benne egymást, egybeolvad az érzékeny líra és a feszültség. Ezt a megfeszítettséget oldja adott helyzetekben az előadás humora, játékossága. A folyton gyülemlő indulatok robbanását a dalok, a poénok és a táncok, beépített flamencomozdulatok hol oldják, hol még feszesebbé teszik.

 

beranardamaros

 

Június 1-jén, vasárnap 19 órától a Sebestyén Aba által rendezett Szerelem látható, szintén a Stúdió Színházban. A Szalay lányok reménytelen szerelmi sóvárgásának, boldogságkeresésének fájdalmasan groteszk történetét Csehov Három nővér című művével rokonítják. A vidéki kispolgári családban élő nővérek - három szenvedélyes, érzéki lány - nem Moszkvába készülődik, hanem egy biztos házasságba, egy oltalmazó, szerető férfi karjaiba. Barta Lajos színművét az illúzióvesztés bonyolult lelki folyamatainak hiteles, groteszk és az emberi esendőség iránti mély empátiáról tanúskodó ábrázolása teszi a mai közönség számára is érdekessé.

 

Hétfőn, június 2-án két előadással is várják a közönséget. Délelőtt 11 órától a kicsiké a terep: a Levél utcai Stúdió 2.1-ben látható a Minden egér szereti a sajtot című produkció. Az elsősorban gyerekeknek szóló bábelőadást a harmadéves bábszínész szakos hallgatók adják elő vezető tanáruk, Máthé Rozália rendezésében. A commedia dell’arte és a bábszínészet határán mozgó előadás Shakespeare klasszikus tragédiáinak izgalmas újragondolása. A másságról és az elfogadásról szól, olyan stilizált, de könnyed és érthető formában, amely nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is élvezetes lehet.

 

Szintén hétfőn, június másodikán 19 órától látható Kovács Levente előadása, a Kész csoda, a Köteles utcai Stúdió Színházban. Az előadás New Yorkba, a kilencvenes évekbe kalauzolja nézőit. Hat barátnő próbál boldogulni a párkapcsolatok szövevényes világában. Hetente egyszer összegyűlnek, hogy kibeszéljék mindazt, amit másokkal nem tudnak. Keresik önmagukat, a világ apró rezdüléseit, a csendet, a nevetést. Önfeledten társasjátékoznak minden összeülésükkor, a villámkérdések kereszttüzében mégis lehetőség nyílik egy-egy félmondatra, vagy akár hosszabb elmélkedésre is, amikor felszínre kerülnek az aktuális problémák. Sőt, sokszor nem is a kártyalapon lévő kérdés a lényeg, hanem a beszélgetésre nyílt lehetőség. Egyikük válása a kis csapat életét teljesen felforgatja, és talán az szenvedi a legnagyobb kárt, aki a legmegértőbb próbál lenni. Két spanyol fiatalember pedig teljesen új irányba tereli az események folyását… A sok poén, a nevetés mögött ott lapul a kérdés: hogyan ragadható meg a boldogság?

 

marosegyetem

 

Június 3-án, kedden 17 órától felnőtteknek szóló bábelőadással várják a Levél utcai Stúdió 2.1-ben a nézőket a harmadéves bábosok. Kozsik Ildikó rendezésében egy szívszorító történet, a Mankurt legenda elevenedik meg. A darab szavak nélkül meséli el a közép-ázsiai legendát, és keres válaszokat az emberi sors kérdéseire.

 

Kedden, harmadikán 20 órától a Jazz&Blues Club-ban kerül sor a másodéves magiszteri osztály kocsmaszínházi előadására, a Tiramisura, melyet Sebestyén Aba rendezett. Az egyetem színész- illetve drámaírás szakos magiszteris hallgatóinak közös munkájából született produkció olyan, multicégnél dolgozó nőkről szól, akiket a karrieren, a pénzen és a szexen kívül látszólag semmi nem érdekel. A ál-tökéletességen túlról mégis megszólal a másik én, amelyik sebezhető, csalódott, szeretethiányos és – mint mindenki más – keresi a boldogságot. A Tiramisu előadásra a Jazz&Blues Club elérhetőségein foglalhatnak helyet.

 

minievad

 

Szerdán, június 4-én, a Miniévad záróelőadásaként látható A másik szoba. Az elektromos áram hajnalán, a 19. század végén a hisztériás betegségekkel foglalkozó Dr. Givings legújabb, kísérleti jellegű módszereivel, elektromos terápiás vibrátorokkal kezeli a pácienseit. A történet középpontjában a doktor és családja, illetve pácienseinek élete áll, melyen keresztül nem csak a kor társadalmának konvenciói és gondolkodásmódja, de az egyén önmagához, társas kapcsolatokhoz, szexualitáshoz, halálhoz és magányhoz való viszonya is megmutatkozik. A szereplők a fényt keresik. Az utcán, az otthonukban, magukban, egymásban és a másik szobában. Patkó Éva előadása nemcsak az évad utolsó momentuma, hanem a legutolsó alkalom is, amikor a Stúdió Színház deszkáin még láthatjuk az idei év végzős színészhallgatóit.

 

Az elősdásokra szóló jegyek megvásárolhatók a Stúdió Színház jegypénztárában, minden kedden 14 – 18 óra között, vagy az előadás helyszínén, kezdés előtt egy órával. Jegyeket foglalhatnak a 0736 350 686 telefonszámon vagy a jegy@szini.ro email címen. A színház arra kéri a nézőket, hogy a lefoglalt jegyeket legkésőbb előadás előtt fél órával legyenek szívesek átvenni.

 

 

süti beállítások módosítása