Felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpad várja a nyári fesztivál vendégeit

Közel 3 ezer új székkel, látványtetővel és más fejlesztésekkel várja vendégeit az idei Budapesti Nyári Fesztiválon a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, melynek kétéves felújítása a fesztivál június 13-i nyitókoncertjére lezárul.

viztorony ejszaka

 

 Az augusztus végéig tartó programsorozat - melynek a Margitsziget mellett másik fő helyszíne a Városmajor - sokszínű, műfajokban gazdag előadásokat és komplex turisztikai csomagokat kínál az összes korosztálynak, hazai és külföldi vendégeinek. A csaknem száz program között vannak operák, koncertek, színházi és táncelőadások is - mondta Bán Teodóra, a fesztivált rendező Szabad TérSzínház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 

"A margitszigeti nagyszínpad a főváros nagy értéke, nemzetközileg is versenyképes helyszín. Bár elsősorban az előadásokra épülnek a szolgáltatásai, fontos értéket képvisel a környező természeti és épített környezet is, így a kilátóként is szolgáló, felújított műemléki víztorony, az egykori domonkos apácakolostor romjai és a saját hajókikötő" - mutatott rá.

 

A kikötőbe naponta öt hajójárat érkezik, köztük fesztiválhajók, melyek az előadásokra szállítják a vendégeket, onnan pedig vissza a városba, miközben a vendégek a kivilágított Budapest látványát is élvezhetik. A hajózás mellett olyan komplex csomaggal is csalogatják a turistákat, amelynek az előadásokon kívül szállás és wellness-szolgáltatás is a része.

 

Az idei nyári fesztivál talán leginkább várt eseménye a londoni Globe Színház margitszigeti vendégszereplése. "A Globe Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából kétéves világ körüli turnéra viszi a Hamletet, ebbe a sorozatba illeszkedik a budapesti előadás is, amely természetesen eredeti angol nyelven, felirattal kerül színre, különleges vizuális technika alkalmazásával" - mondta Bán Teodóra. Megjegyezte: a londoni teátrummal való kapcsolat értékes lehet a jövőre nézve is.

 

hamlet-at-the-globe


A londoni Globe Színház június 21-i Hamlet-előadása köré kis Shakespeare-fesztivált is rendeznek. A június 20. és 22. között a Margitszigeten megrendezendő minifesztiválon lesz Szentivánéji slam komédia, a nagy angol író szonettjeit pedig Sena Dagadu és Ónodi Eszter dolgozza fel angol és magyar nyelven.


Egy másik kiemelt program az Operaház Carmen-premierjének margitszigeti előadása lesz. Bizet operáját Oberfrank Pál új rendezésében, Rinat Shaham (Carmen) és Kiss B. Atilla (Don José) fellépésével viszik színre. "Eddig is játszottunk operákat a Margitszigeten, tavaly például Erkel István királyát és a Pillangókisasszonyt is bemutattuk, most viszont egy rendszeres együttműködés körvonalazódik az Operaházzal: minden évadjuk utolsó bemutatóját kihozzák a szigetre, és mi ezzel nyitjuk a nyári szezont" - magyarázta az igazgató.


Az operák mellett a klasszikus műfajok kedvelőinek szól Sztravinszkij két balettje, a Tavaszi áldozat és a Tűzmadár is, amelyeket a Moszkvai Állami Akadémiai Klasszikus Balett társulata mutat be hagyományos előadásban a Margitszigeten június 27-én.

 

A nyári fesztivál igazi színfoltját jelentik a néhány éve elindított szombat későesti dzsesszkoncertek. A margitszigeti víztoronyban megrendezett idei Jazzy Tower koncerteken fellép mások mellett Váczi Eszter és Harcsa Veronika formációja, a Bin-Jip. Mint Bán Teodóra kiemelte, a program sajátossága, hogy kizárólag hajóval lehet érkezni, sőt, a koncert már valójában a fedélzetre lépve elkezdődik.


A könnyebb műfajokhoz tartozik egy legendás együttes, a kubai Buena Vista Social Club fellépése is - sajnos utoljára, és nem csak Magyarországon. Tizenhat évnyi nemzetközi koncertezés, több tízmillió eladott lemez és számos díj után a zenekar ugyanis bejelentette visszavonulását. A Franciaországból induló, Adios Tour című búcsúturné keretében lépnek fel a Margitszigeten július 26-án, hogy aztán további koncertek után, 2015-ben Havannában utoljára álljanak a közönség elé.


Az idei fesztivál a Shakespeare-jubileum mellett más évfordulókhoz is kapcsolódik. A június 13-i ünnepi nyitókoncertet Snétberger Ferenc és barátai For my people (Népemnek) címmel a 70 évvel ezelőtti holokauszt roma és szinti nemzetiségű áldozatainak emlékére adják a Margitszigeten, a Keller András vezényelte Concerto Budapest közreműködésével. A Dózsa György-féle parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából pedig a Honvéd Táncszínház megújult formában mutatja be a Székely Dózsa György című táncjátékot augusztus 22-én a Margitszigeten Novák Péter főszereplésével, Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus színrevitelében.

 

snetberger


A Margitsziget mellett a másik helyszínt hagyományosan a Városmajori Szabadtéri Színpad biztosítja, ahol a fő program idén is a vidéki nagyszínházak és határon túli magyar teátrumok előadásait műsorra tűző színházi szemle lesz. "Szórakoztató, nyári, de színvonalas előadásokat hívtunk meg, a színházigazgatók javaslatai és a színpad adottságai alapján" - mondta a főszervező. A seregszemlére Budapestre érkezik a Pécsi Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, az Újvidéki Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata.


A nyári fesztivál további neves fellépői közé tartozik Szalóki Ági, aki Karády-esttel készül, Tompos Kátya, aki első szólólemezét, a Keresztül Európánt mutatja be, és Lajkó Félix, aki világzenei koncert-show-val jelentkezik a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása