Örvény - Francia újcirkuszi produkció lesz a Trafó vendége

Június 5-től 8-ig a Phia Ménard koreográfus által alapított francia Cie Non Nova társulat vendégszerepel a Trafóban. Az Örvény című, különleges látványvilágú újcirkuszi előadás a szél által életre keltett nylonzacskó-bábok segítségével beszél a társadalmi előítéletekről. Az előadás gyerekeknek szóló változata, az Egy főn délutánja is látható lesz ugyanezeken a napokon.

vortex4-1024x512

 

Örvény / Vortex

 

felnőtteknek!

 

Táncoló nylon zacskók. Nincs benne semmi bonyolult. Az áramlástan találkozik az előadóművészettel. Még boncasztal sem kell, csak nylonszatyrok és ventillátorok.

 

A francia Phia Menard a nantes-i Természettudományi Múzeumban az evolúciót bemutató teremben elhelyezett néhány ventillátort, hogy életre keltse a halott tárgyakat, és előbukkant valahonnan egy zacskó, és ott körözött a kitömött állatok körül, mint egy furcsa, váratlan vendég. Ez adta az ihletet, hogy elkészítse az előadás koreográfiáját az átalakított nylonzacskókra – így vette kezdetét a többrétegű kaland. Szó szerint többrétegű, hiszen, a látvány csak egy rétege ennek a komplex (felnőtt) produkciónak, amelyik arra a cseppet sem egyszerű kérdésre is megpróbál válaszolni, hogyan tudjuk megmutatni azt, kik vagyunk valójában. Az előadást olyan gyermeklelkű felnőtteknek ajánlják, akik nem ijednek meg a komoly kérdésektől sem.

 

cie2


A cirkusz is tud a normák ellen lázadni. Lázadni a zsonglőrözés labdái és az előítéletek ellen. És mindeközben tud lágy és esztétikus lenni. A június 5-től 8-ig négy estén át látható Örvény című cirkuszi előadásban a zsonglőrt a szél, a labdát a felfújt nylonzacskó helyettesíti. Egyetlen ember azonban mégis feltűnik a színen, maga Phia Ménard, aki évekig társművészként dolgozott a világhírű “scène nationale” Le Carré-ban. Az előadásban Debussy zenéjére kelnek életre a nylonzacskóból készült bábok, miközben a mindannyiunkat érintő társadalmi kérdéseket feszegeti Phia Ménard. Gender, széljáték, varázslat. Az évad utolsó új cirkusz előadása.

 

 

Az Örvény őszinte küzdelem a társadalmi normák ellen, a cirkusz eszközeinek újragondolásával. Phia Ménard 2008 óta dolgozik természeti elemekkel. Nála a szereplők nem csak az emberek, de a bennünket körülvevő erők is lehetnek. A 2008-as projektjével -  I.C.E./Injonglabilité Complémentaire des Element - helyezte a természeti elemeket figyelmének a középpontjába. Ennek az újfajta iránynak nem csupán az volt a lényege, hogy széllel, a vízzel és a képzelettel a játsszon a színpadon, de legalább olyan fontos volt a számára, hogy identitást érintő társadalmi kérdéseket is megfogalmazzon. A munka eredményeképp született meg a Széljátékok (Plays of Wind) című előadássorozatának első része: A főn délutánja (Afternoon of a foehn Version 1.), amit a nantes-i Természettörténeti Múzeumban mutattak be. Akkor keltek életre először a nylonzacskók, rég elfeledett emlősök és dinoszauruszok között.


E sorozat része az Örvény(Vortex) is, amelyben már sem tabuk, sem normák nem léteznek. 

 

BESZÉLGETÉS / KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ


Június 6-án, pénteken az  előadás után Muskovics Gyula, a tranzitblog szerkesztője beszélget Phia Ménard koreográfussal (francia nyelven és magyar fordítással) a Trafó Kávézóban. Mindenkit szeretettel várnak.

 

Előadás időpontok:

 

Június 5. 20:30
Június 6. 20:30
Június 7. 20:30
Június 8. 20:30

 

 

Egy főn délutánja - gyerekelőadás

 

4 éven felülieknek

 

Elképesztő varázslat kicsiknek és nagyoknak. Táncoló nylon zacskók: vicces látvány, szép és megható.  A gyerekek pedig visszafojtott lélegzettel figyelik az attrakciót. Ez a gyermekverzió. 

 

cie

 

 Bábok és bábosok, ventillátorok, nylon zacskók, egy kabát, egy olló, egy guriga ragasztószalag, egy sétapálca és egy esernyő. Claude Debussy zenéire, Phia Menard koreográfiáira mozdulnak meg a zacskótáncosok: könnyed, szabad mozgásuk egyre emberibbé teszi a színes szatyrokat, a levegő úgy fújja át, ahogy a vér áramlik az emberi testben. Véletlen és meglepő találkozások, akciók követik egymást a szemünk láttára: megszületik egy sztár balerina, létrejön egy “pas de deux” itt, felszikrázik egy tűzijáték amott, lejjebb pedig egy szörny áll lesben… Melegen ajánlják minden gyereknek és gyereklelkű szüleiknek.

 

 

Előadó: Cécile Briand

Művészeti vezető, koreográfia és színpadterv: Phia Ménard

Előadás időpontok:

 

Június 5. 16:00
Június 6. 11:00 és 16:00
Június 7. 11:00 és 16:00
Június 8. 11:00 és 16:00

 

süti beállítások módosítása