EMMI: 36,2 millió színházi produkciók forgalmazására

Hazai színházi produkciók országos és külföldi forgalmazására mintegy 36,2 millió forint támogatás odaítéléséről döntött Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára - tájékoztatta az Emmi kultúráért felelős államtitkársága az MTI-t. Kortárs magyar drámák létrehozására és bemutatására összesen 25 millió forint támogatás odaítélésétől döntött az államtitkár. 

emmi


Hazai színházi produkciók országos forgalmazásának támogatására 54 pályázat érkezett, ebből 42 nyert támogatást 22,3 millió forint értékben, a produkciók külföldi forgalmazásának támogatására 40-en pályáztak, közülük 30-an kaptak támogatást 13,9 millió forint értékben - olvasható a közleményben.

 

A pályázatokat szakértőkből álló kuratórium értékelte. Ennek alapján a Színházművészeti Bizottság döntési javaslatot fogalmazott meg, amelyet Halász János kultúráért felelős államtitkár hagyott jóvá.

 

A nyertes szervezetekkel a támogatási szerződéseket a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága köti meg, és a támogatás utalásáról is ők gondoskodnak.

 

 

Kortárs magyar drámák létrehozására és bemutatására összesen 25 millió forint támogatás odaítélésétől döntött az államtitkár. A Katona József produkciós pályázat célja a kortárs magyar drámaszerzők alkotótevékenységének, illetve műveik ősbemutatójának támogatása hazai és határon túli magyar színpadokon. Erre a célra idén mintegy 25 millió Ft keretösszeg állt rendelkezésre. A 38, színházak által benyújtott pályázatból 23 részesült támogatásban. A 23 szerző összesen közel 14 millió Ft-ot nyert, a fennmaradó mintegy 11 millió Ft-ot a darabok létrehozására ítélte meg a döntéshozó. A bemutatókra 2015. március 15-ig kerülhet sor.

 

 

A részletes döntési lista itt olvasható.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása