M. Tóth Géza: "Nyitott vagyok bárki sérelmeinek megértésére"

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorát a 168 Óra kérdezte. M. Tóth Géza szerint a minisztérium válasza meggyőzte, Kerényi Imre az egyetemet ért felvetései nem a hivatalos kormányzati álláspontot képviselik, és hangsúlyozta: meg kell találni azokat a fórumokat a fenntartóval, amelyeken normális tónusban tudnak szót váltani.

 

 A 168 Óra cikkéből:

 

"Nyitott vagyok bárki szándékainak, sérelmeinek, motivációinak megértésére. Ám Kerényi Imre nem magánemberként fogalmazott vádakat, hanem a kulturális innovációért felelős miniszterelnöki megbízottként. Nekem az érintett, állami fenntartású intézmény vezetőjeként azt kellett megtudnom: az elhangzott felvetések hivatalos kormányzati álláspontot képviselnek-e annak minden következményével. A miniszter gyors válasza meggyőzött: nem. Rektorként ezért azt is mondhatom: a dolog megoldódott" - szögezte le M. Tóth Géza.


A rektor hangsúlyozta: kinevezése után senkit nem hozott magával, és nem is küldött el, mivel az volt a határozott elképzelése, hogy az egyetem szakmai munkájának folyamatosnak kell lennie. Kiemelte: szeretné, ha az egyetem négy legfontosabb képzési intézete - közöttük a színházi - idővel mind nagyobb önállóságot kapna. Így arra is lehetőség lesz, hogy olyan művészeket, teoretikusokat is meghívjanak vendégtanárnak, akiknek a tantestületen belül jelenleg nem tudnak státust biztosítani. "Nekem is lesz javaslatom, de egy-két szemeszterig mindenképpen visszatartom magam attól, hogy bárkit is ajánljak" - tette hozzá M. Tóth Géza.

 

m toth geza

 

Arra a kérdésre, gazdaságilag mennyire érzi biztonságosnak az intézmény jövőjét, a rektor így felelt: "Sok pénzt vontak el a felsőoktatástól, különösen a művészképző intézményektől. Szervezeti okokból egy kisebb intézmény - ahol tradicionálisan mester-tanítvány kapcsolatra épülő kiscsoportos képzés folyik - még inkább megérzi ezt. Ezért is kell megtalálnunk azokat a fórumokat a fenntartóval, amelyeken normális tónusban tudunk szót váltani. Örültem, hogy levelében Balog Zoltán miniszter úr is hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát. Ez a jelenlegi feszült helyzet feloldásán túl azért is lényeges, mert készülnünk kell a 150 éve alapított egyetemünk megünneplésére 2015-ben."


"Az a tapasztalatom: ha higgadtan, szakmai normák alapján végzem a dolgom, az - afféle önbeteljesítő jóslatként - eredményre vezet. Így történik ez az alkotásban és a tanításban is. Így volt, amikor a Moholy-Nagy Egyetem animációs szakát vezettem vagy a színművészeti látványtervező szakán is. Ezzel az attitűddel energiát lehet megspórolni. Ha az ember nem egzakt dolgokkal foglalkozik, hanem olyasmivel, ami félinformációkon, félelmeken alapul, akkor kifullad, szétforgácsolódik. Azt is tudom: sokszor személyes sértettség van bizonyos ideológiai okoskodások mögött. Elég magamba nézni, hogy belássam a pszichológiai okait. Hajlamosak vagyunk azt mondani: nem emberi esendőség miatt hibázik valaki, hanem mert rosszat akar nekünk. A szomszéd azért áll a kapunk elé, mert akadályozni akar minket. Pedig alighanem csak figyelmetlen volt" - fogalmazott M. Tóth Géza.

 

A teljes interjú a 168 Óra nyomtatott számában olvasható.

 

süti beállítások módosítása