Magyar résztvevője is lesz az Armel Operaverseny döntőjének

A Budapest Music Centerben június 1-én lezajlott második fordulóból tizenegy énekes, köztük a magyar Puja Andrea jutott be az Armel Operaverseny és Fesztivál 2015. évi döntőjébe.

A verseny első fordulójában a zsűri két helyszínen – Budapesten és Párizsban – válogatta ki a továbbjutó versenyzőket. A párizsi első fordulóra különösen sokan jelentkeztek, volt az indulók közt sok francia, brit, amerikai, portugál, lengyel, koreai, svájci, belga, ukrán, sőt, kolumbiai és kongói operaénekes is.

 

A második fordulóban továbbjutók a 2015-ös döntő operaprodukcióinak főszerepeire kaptak felkérést. (Az idén, 2014 őszén Budapesten megrendezendő döntő szereplőit már tavaly kiválasztották.) Az énekesek öt ország operaháza hat különleges operaprodukciójának tizenegy szerepéért szállhattak versenybe: két Mozart-opera – a Varázsfuvola és a Figaro házassága - mellett Donizetti Calais ostroma, Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri című operája, valamint két ősbemutató: Van Parys Rear Window, illetve Rendine Un segreto d’importanza című művének főszerepeit nyerték el.

 

A második forduló programjában szerepelt áriák előadása, különböző workshopokban való megmérettetés és a rendezők kívánságai alapján való szereplés. Az eredményhirdetésre este 8 órakor került sor.

 

Armel gyoztesek 2014

Fotó. Kállay-Tóth Anett

 

Alföldi Róbert, aki a Varázsfuvolát rendezi majd a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában, Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával és Pál Tamás karmesterrel közösen hozta meg a döntését, amelynek értelmében az Éj Királynője szerepét a francia Marlène Assayag nyerte el, míg Taminót a kongói Patrick Kabongo énekelheti majd.


Novák Péter szintén egy Mozart-operát, a Figaro házasságát rendezi majd a Kolozsvári Magyar Opera produkciójában, amely társulat először szerepel az Armel Operafesztiválon. Itt is két szerepért lehetett versenyezni: Novák Péter és Jankó Zsolt karmester közös döntése alapján Almaviva grófot a francia Sébastien Lemoine, Susanna szerepét pedig honfitársa, Amélie Robins énekli majd.


A pilseni J. K. Tyl Színház nem először vesz részt az Armel Operafesztiválon. Ők Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri valamint Sergio Rendine Un segreto d’importanza című egyfelvonásos operáját állítják majd színpadra. Oliver von Dohnányi karmester és Ludek Golat rendező Salieri szerepére a francia Marc Labonnette-et, míg az olasz operában Isabella Colbran szerepére a magyar Puja Andreát jelölték ki. A lengyel Gosha Kowalinska azonban annyira meggyőző volt a cseh zsűri számára, hogy Rendine operájában - az eredeti kiírástól eltérően – még egy versenyszerepet kijelöltek a kedvéért (az Idegenvezető szerepét).


Igazi operaritkaságnak számít Donizetti Calais ostroma című műve, amelyet a jövő évi döntőben az English Touring Opera produkciójában láthatunk majd, akik szintén nem először szerepelnek az Armel Operafesztiválon. Az angol operaházat James Conway főigazgató képviselte, akinek döntése értelmében az angol Nicholas Merryweather énekli majd Edoardót és a francia Gabrielle Philiponet Eleonorát.


Új partnerként mutatkozik majd be fesztiválon az antwerpeni Muziektheater Transparant, amely Annelies Van Parys új operáját, a Rear Window-t mutatja be. A második fordulóra eljött a szerző is, aki Tom Creed rendezővel és Guy Coolen főigazgatóval közösen választotta volna ki a mű három (név nélküli) szereplőjét: a „Tenor”-t, a „Mezzoszoprán”-t és a „Basszus”-t. Megfelelő tenoristát azonban nem találtak, így csak a mezzoszoprán és a basszus szereplőt jelölték ki két francia énekes, Ani Sargsyan és Victor Sicard személyében.


A 2015-ös Armel Opera Festival előadásainak versenyszereplői (balról jobbra): Patrick Kabongo, Marlène Assayag, Ani Sargsyan, Victor Sicard, Puja Andrea, Gabrielle Philiponet, Marc Labonnette, Gosha Kowalinska, Nicholas Merryweather, Amélie Robins és Sébastien Lemoine.


Forrás: Armel Operafesztivál

 

 

süti beállítások módosítása