Hármas együttműködés az Operaház gyermekkaráért

A Magyar Állami Operaház gyermekkari utánpótlását és a tehetséggondozást szolgálja az Operaház, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola közötti háromoldalú megállapodás, amelyet vasárnap erősített meg a három intézmény képviseletében Ókovács Szilveszter, Debnár László és Fehér Adrienne.

A megállapodás értelmében az Erkel Ferenc Általános Iskola az Operaház Gyermekkarának dedikált bázisiskolájaként a dalszínház kiemelt szakmai támogatását élvezheti. Az operaház és a Klebelsberg Központ, mint az Erkel Ferenc Általános Iskola fenntartója azonos célokat tart szem előtt, így kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, a tehetségek felismerésében való kölcsönös segítségnyújtást; ennek érdekében pedig tovább erősítik együttműködésüket - tájékoztatta közleményben az Operaház az MTI-t.

 

opera

Fotó: opera.hu

 

A Magyar Állami Operaház gyermekkara jelenlegi formájában 1970 óta működik. Botka Valéria kezdeményezésére az akkori Szív utcai ének-zene és franciatagozatos általános iskola fogadta tanulói közé az operaházban éneklő gyerekeket. Az iskola ma már Erkel Ferenc Általános Iskola néven ismert. Minden évfolyamban egy osztály kiemelt szinten tanulja az ének-zene tantárgyat - közülük kerülnek ki az operaházban és Erkel Színházban műsoron lévő darabok gyermekénekesei.

 

1987 szeptemberétől a Gyermekkar vezetője Gupcsó Gyöngyvér, aki Szebellédi Valéria (az Erkel Ferenc Általános Iskola tanára) és Gupcsó Ágnes (a MTA Zenetudományi Intézet munkatársa) korrepetitorok segítségével látja el feladatát. A Gyermekkórus tagjai nemcsak az operák gyermekkarra írt szólamait éneklik el, de számos gyermekszóló-szerepet is alakítanak - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása