Fischer Ádám vezényli a Pünkösdi Játékok gálakoncertjét Salzburgban

Rossinissimo - ezzel a mottóval rendezik meg csütörtöktől hétfőig az idei Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokat, amelyen a szokásos egy helyett idén két operát is bemutatnak színpadi formában - természetesen mindkettőt az olasz komponistától. A fesztivál gálakoncertjét Fischer Ádám vezényli.

Cecilia Bartoli világhírű operaénekes, a Salzburger Pfingstfestspiele művészeti vezetője idén honfitársa két operáját is műsorra tűzte: a Hamupipőke Damiano Michieletto "pimasz, humoros és modern" rendezésében lesz látható, Otello történetét pedig a Moshe Leiser - Patrice Caurier rendezőpáros viszi színre. Utóbbi produkció a Zürichi Operaházzal és a párizsi Théatre des Champs-Élysées-vel együttműködésben készült.

 

rossinissimo


Bartoli nemcsak intendáns, de énekesként is fellép a fesztiválon: a Hamupipőkében címszerepet énekel, az Otellóban Desdemona szerepét ölti magára. A zenét mindkét operában a Jean-Christophe Spinosi vezényelte Ensemble Matheus biztosítja, a Hamupipőkében emellett a Bécsi Állami Operaház kórusa, az Otellóban a Théatre des Champs-Élysées kórusa is fellép - derül ki a játékok honlapjáról (www.salzburgerfestspiele.at).


Rossini egy harmadik operáját, A sevillai borbélyt is láthatja majd a közönség - marionettelőadásként. A fesztiválon áriaestet ad Franco Fagioli argentin kontratenor, míg a francia zongorista, David Fray és az amerikai mezzoszoprán, Joyce DiDonato matinéelőadásokat ad. Az "a la Rossini" elnevezésű gálavacsorára Bartoli a baszk sztárszakácsot, Elena Arzakot szerződtette.


A fesztivál egyik csúcspontja a sztárok egész sorát felvonultató gálakoncert, amelyen Cecilia Bartoli mellett fellép többek között José Carreras, Erwin Schrott, Vesszelina Kaszarova, Teresa Berganza, Ildebrando D'Arcangelo és Ruggero Raimondi is. A koncerten a salzburgi Mozarteum zenekarát Fischer Ádám vezényli.
A 2012-ben alapított hagyománynak megfelelően a pünkösdi játékokon bemutatott operát - idén a kettő közül a Hamupipőkét - a nyári Salzburgi Ünnepi Játékok programjára is felveszik.


A Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokat Herbert von Karajan rendezte meg először 1973-ban. Cecilia Bartoli 2012-ben vette át a fesztivál művészeti vezetését Riccardo Muti olasz karmestertől.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása