"Meg kell szólítani az új nemzedéket is" – Villáminterjú Máté Gáborral

Novák Erik új filmjében, a Fekete Levesben vállalt főszerepet Máté Gábor. A Katona József Színház igazgatója egy villáminterjúban arról is beszélt: direktorként fontosnak tartja, hogy a nyissanak a fiatalok felé, és a Katona szellemiségéhez is hűek maradjanak.

Június ötödikén mutatják be a mozik Novák Erik új filmjét, a Fekete Levest, amelyben főszerepet vállalt. Milyen volt a közös munka?
Szokatlan és speciális. Azt hiszem ezek a legjobb szavak, amelyekkel jellemezni tudnám a forgatást. Nekem különösen furcsa volt, hogy nem kaptunk szövegkönyvet és improvizálni kellett. De a Fekete leves leginkább abban különbözött minden eddigi filmes munkámtól, hogy szinte megállás nélkül forgott a kamera. Nem is egy, hanem kettő. Személy szerint nekem zavaró volt, mert alapvetően senki sem szeretné úgy viszontlátni magát, hogy nem nyújtotta a legjobb formáját. Én nem tudtam zsigerből hozni a kért figurát. Forgatókönyv híján a forgatás helyszínén kaptam az instrukciókat arról, hogy kit kell játszanom, nagyjából milyen karaktert és érzéseket kell hoznom. De ez csak az én személyes hozzáállásom... Sokkal kényelmesebben érzem magam a felvételekkor, ha van időm ízlelgetni a szerepemet.

 

Azt említette, speciális és szokatlan munkakörülmények között forgatták a filmet. Hogy érti ezt?
A Fekete leves egy saját finanszírozású film, ami érződött is a munka során. Félreértés ne essék, a pénzhiány és a pénzbőség ugyanúgy érződik a forgatások közben. Utóbbi esetben – kissé túlozva, de – mindenki taxival fuvaroztatja magát, és megy az eszetlen költekezés. Esetünkben kicsit máshogy álltak a dolgok. Azt is a forgatáson tudtam meg, hogy a saját nevünkön és ruháinkban szereplünk a filmben. Sőt haza kellett mennem egy másik ingért. Megvárták, míg beülök a kocsimba, hazamegyek és felveszek egy másik inget, majd visszamegyek a forgatás helyszínére. Ez egy ilyen projekt volt...

 

Mate Gabor2

Fotó: Tuba Zoltán, origo.hu


Az Arany Pengén tarolt a Young and Rubicam reklámügynökség és a Katona közös kreatív projektje, a Gifszínház. Sőt, korábban az online orgánumokon is megjelentek az animgifeken érzelmeiket kifejező színészek. Honnan jött a Gifszínház ötlete, mi volt a cél?
A Young and Rubicam reklámügynökség keresett meg minket, de a közös ötletelések közepette már mi is, a Katona József Színház tagjai is magunkénak tudtuk a projektet. Bevallom őszintén, nem is sejtettük, hogy ekkora lehetőség rejlik ebben a projektben, de szerencsére a Gifszínház pont azokra a helyekre jutott el, ahova a legjobban szerettük volna. Azért is láttunk potenciált ebben a kezdeményezésben, mert manapság a fiatalabb nemzedék nem tudja mihez kötni az ország neves színészeit. Nincs olyan csatorna, amin keresztül tájékoztatni lehetne a mostani generációt a színházzal és a magaskultúrával kapcsolatban. Ezért kellett például a Gifszínházzal egy lehetséges közönség felé nyitnunk.


Van még a Gifszínházhoz hasonló kezdeményezés, ami a fiatalok felé nyit?
Természetesen a Gifszínházzal nem állt meg az élet. Folyton azon dolgozunk, hogy a meglévő közönségen túl a fiatalokat is megszólítsuk. Ennek megfelelően alakítjuk műsorkínálatunkat és például a színház előcsarnokát is ennek fényében alakítottuk át, de folyton azon gondolkodunk, hogy minél több fiatalos újítás történjen a színház életében.


Ön mit gondol, hogyan lehet a fiatalokat becsábítani a színházakba?
Mindenképpen át kell lépnünk egy belső határvonalat ahhoz, hogy megfelelő módszerekkel és eszközökkel nyissunk a fiatalok felé, ugyanakkor a Katona szellemiségéhez is hűek maradjunk. Nem kis feladat megtalálni ezt a határvonalat, de törekszünk arra, hogy minél szélesebb körben váljanak ismertté előadásaink. Nagyon fontos az ifjúsági progamunk, ennek segítségével közvetlenül is tudunk kommunikálni fiatalokkal.


Színészként, rendezőként, tanárként és igazgatóként tevékenykedik. Min dolgozik éppen? 
A Katona József Színház igazgatójaként legfőbb feladatom, hogy kialakítsam a jövő évi műsortervet, ami nem kis fejtöréssel jár. Emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is aktívan jelen vagyok, a diákjaimat készítem fel a vizsgákra, és még felvételiztetek is. A munkát tekintve ebben a pillanatban a Fényevőkön és a Heldenplatz-on kívül legfeljebb az előttem tornyosuló teendők mögött láthatnak a nézők, illetve egy új magyar filmben, a Fekete levesben.


Eddigi munkásságait tekintve volt már színházi színész és rendező egyaránt, jónéhány tévé- és játékfilmben is láthattuk már, egyedül a filmrendezés maradt ki. Elképzelhető, hogy a jövőben filmet is rendezzen?
Egyszer közel voltam már ehhez, de ahogy jött a lehetőség, el is illant.. Nem lételemem, de ha egyszer úgy alakul, és érzek magamban kellő affinitást, lehet, hogy egy film erejéig beállok rendezőnek. De így, a Katona József Színház igazgatása, és a színművészetis tevékenységeim mellett nem görcsölök rá a filmrendezésre. Jól megvagyok a színházzal és a filmes szerepekkel.

 

 

süti beállítások módosítása