Összművészeti fesztivált rendeznek az Őrségben

Gencsapátiban néptáncfesztivál, Csepregen pedig hagyományőrző pünkösdi lófuttatás várja a látogatókat ezen a hétvégén Vas megyében. 

A Virágzás Napjai elnevezésű, hagyományosan pünkösdkor megrendezett őrségi művészeti fesztiválon komolyzenei, könnyűzenei és népzenei koncertek, színházi előadások, képzőművészeti és festészeti tárlatok, filmvetítések, fotókiállítások, valamint a népi hagyományokat, helyi természeti értékeket felsorakoztató kézműves foglalkozások és szórakoztató gyermekprogramok követik egymást - közölték az MTI-vel a szervezők.


A fesztivál nyitóhangversenyén pénteken az őriszentpéteri művelődési házban Zala Szimfonikus Zenekar előadásában Kodály Zoltán és Liszt Ferenc műveiből csendülnek majd fel részletek, a Malom galériában pedig Aknay János Kossuth-díjas festőművész tárlata nyílik.


A fesztivál zenei fellépői között van az Egy Kiss Erzsi Zene elnevezésű formáció, valamint a Kobzos Együttes és Szokolay Dongó Balázs népzenész is, a tavalyi sikeres bemutatkozás után visszatér az Őrségbe a Góbi Rita Társulat is, Érintések - tánc című előadásukkal.

 

gobi rita erintesek

Góbi Rita: Érintések (fotó: Bese Zoltán)


Sülyi Péter főszervező elmondta: a művészeti programok mellett idén is helyet kapnak rendezvényükön a gondolatkeltő, közvetlen tudást hordozó és közvetítő előadások.
Szombaton a Pajtaszínházban "Szerelmesek az alvilágban" címmel Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem docense tart előadást az egyik római katakombában található különleges képsorozatról, másnap ugyanitt Böszörményi László, a klagenfurti egyetem tanára a tudomány határairól és a művészethez és valláshoz kapcsolódásáról osztja meg gondolatait a fesztiválozókkal.


Az élet egy teljesen más területével, a könnyűzene világával foglalkozik Vedres Csaba zenész előadása, amelynek témája a szórakoztatóipari tucattermék és az egyedi művészeti alkotás közti különbség és azok határai.


Előadói estet tart Fenyő Ervin többek között Čapek, Karinthy, Rilke és Tolsztoj műveiből. A zenei programok és előadások mellett különféle képzőművészeti- és fotókiállítások is megtekinthetőek lesznek a fesztiválon. A szintén a Malomban található moziban két dokumentumfilmet is levetítenek: Sós Ágnes Szerelempatakját, és Ferenczi Gábor Overdose - Vágta egy álomért című filmjét a magyar versenylóról.


A gyermekek számára a fesztiválon mindennap működő Iciri-piciri játszóház mellett a Budapest Bábszínház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház tart közös előadást Tíz emelet boldogság címmel. A kifejezetten családi napra tervezett pünkösdhétfőn a mesével, játékkal és zenével töltött családi délelőtt részeként Écsi Gyöngyi egy palóc népmesét ad elő meseszínházában.


A pénteken kezdődő, idén három naposra bővült Gencsapáti Pünkösdi Vigasságok keretében rendezik meg pünkösd vasárnap a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivált, amelyre a Vas megyei együttesek mellett Ausztriából, valamint Szlovéniából is érkeznek magyar néptáncegyüttesek - közölték a szervezők.


Pénteken és szombaton a fesztiválprogramban könnyűzenei programokat kínálnak, olyan együttesek részvételével mint az Ocho Macho, a Punnany Massif a Lord és az Edda Művek, de színpadra lép Radics Gigi és a Sipőtz Rock Band is. Vasárnap este a fesztivál a Csík Zenekar koncertjével zárul.


Csepregen szombaton a nyitott pincék napját tartják a szőlőhegyen, vasárnap a pünkösdi lófuttatás hagyományát elevenítik fel a helyiek, különböző ügyességi versenyekkel és fogathajtással.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása