Berlioz-operát állított színpadra Terry Gilliam

Monty Python-stílusban rendezett Berlioz-operát Terry Gilliam amerikai-brit rendező, színész, forgatókönyvíró, humorista, a Monty Python csoport egykori tagja.

cellini gilliam

Fotó: eno.org

 

Negyven év után először mutatja be Hector Berlioz francia zeneszerző ritkán játszott művét, a Benvenuto Cellinit az Angol Nemzeti Opera. A piactérnek berendezett színpadon a tűznyelőkön és más cirkuszi figurákon kívül megjelenik a pápa és egy túlsúlyos, pucér férfi is, akit csak két alma és egy uborkafallosz fed - tudósított a The Daily Telegraph című brit napilap honlapja.


Az opera első előadásán, az 1830-as években sokkolta a közönséget, amely fellázadt a vitatott színek láttán. A bemutató óriási bukás lett.

 

 

A csütörtök esti bemutatóról Gilliam elmondta: kétdimenziós világot akar alkotni egy háromdimenziós színpadon, hasonlóan a Monty Python-animációkhoz. "Azt hozom magammal az operába, amit a Monty Pythonnal csináltam. Remélem, viccesnek találják az előadást, pythoni pillanatok is lesznek benne. Show-t készítünk, nem elemzem, mit teszek, csak teszem, ami őszintének tűnik, akár operát, rajzfilmet, Monty Pythont vagy filmet rendezek" - vallotta Gilliam.


Az Angol Nemzeti Opera egyik szóvivője szerint Gilliam a rá jellemző anarchista stílust vegyíti Berlioz korszakalkotó zenéjével, amely a megszállott itáliai reneszánsz ötvös és szobrász kalandokban bővelkedő életét meséli el.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása