Klasszikus indiai táncelőadás érkezik Budapestre

A délnyugat-indiai Kerala államból származó klasszikus indiai templomi táncelőadást kínál június 10-én a budapesti Indiai Kulturális Központ: Shyamala Surendran és táncegyüttese, a Dharani táncegyüttes móhiní áttam előadását ingyenesen nézhetik meg az érdeklődők.

A móhiní áttam elbűvölő, kecses, nőies táncforma, egyike India klasszikus templomi táncainak. Móhiní a tökéletes nő, a leggyönyörűségesebb alakok egyike a hindu mitológiában, a csábítás megtestesítője, akit lágyan hullámzó és hajladozó mozdulatok jellemeznek. A móhiní áttam táncosnő jellegzetes viselete az aranyszegélyű fehér szári, az arany ékszerek és a jázminfüzérrel körbefont konty - olvasható az előadásnak otthont adó Indiai Kulturális Központ közleményében.

 

dharani

Fotó: indianembassy.hu


A Dharani táncegyüttes ötlete és megvalósítása Guru Shyamala Surendran táncos, koreográfus és tanár nevéhez fűződik. Az elismert táncos intenzív és komplex képzés keretében tanítja a világ minden tájáról érkező diákjait. A klasszikus táncok mellett karnatikus zenét oktat, és mindezt az ezen művészeti formák mögött húzódó filozófiai háttéranyaggal egészíti ki.


Shyamala Surendran 2005-ben kapta meg a Kerala Sangeetha Nataka Academy díját, és tagja az Indiai Kulturális Kapcsolatok Bizottsága (Indian Council of Cultural Relations, ICCR) művészeti bizottságának. 1987-ben indította el a Dharani School of Performing Arts nevű intézményt. Tanítványaival számos sikeres előadást tartottak Indiában és külföldön.


A Dharani a Kalakshetra (Pandanallur) táncstílust követi. A tánctanítást az élő oktatáson és a közvetlen tapasztalaton keresztül közelíti meg. A gyakorlást rendszeres workshopok, bemutató előadások és tánctáborok egészítik ki.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása