Hevér Gábor: "Minden a próbafolyamaton múlik"

A Vígszínház társulatának tagját a HVG kérdezte. Lapszemle.

A HVG cikkéből:


Hevér Gábor az Átrium Igenis, miniszterelnök úr! című darabjában a kormányfőt alakítja. "Az angol szerzők a miniszterelnököt egy plebejus embernek írták le, ellentétben az őt körbevevő arisztokratákkal, akik a köztisztviselői testület tagjai. Ezek ráadásul lordok, ő pedig egy kisvárosi ember, akit valószínűleg a hatalomvágya, és nem a tudása, vagy az értékei juttatták ebbe a pozícióba. Egyetlen drámai pont van ebben a darabban, amikor is a kumranisztáni nagykövet különleges kívánsága az, hogy szerezzünk neki egy partnert az éjszakára, ami megoldhatatlannak tűnik az angliai miniszterelnöki nyaralóban. Tulajdonképpen erre az alapkonfliktusra épül rá a többi, amire azt mondhatja az ember, hogy atyaúristen, a nagypolitikában ez valóban így megy? Ezt ugye mi nem tudjuk, de a szerzők azt mondják, hogy igen, vagy mehet így is. De az is elképzelhető, hogy ugyanígy működnek a hatalmi viszonyok - és most nem akarok senkit megbántani – mondjuk egy sajtüzemben is. Valaki főnöknek van titulálva, de mégsem ő irányít, hanem a körülötte lévő emberek lökdösik őt jobbra, balra" - fogalmazott a színész.

 

Hever Igenis

Igenis, miniszterelnök úr! (fotó: Mészáros Csaba)


"Mondhatjuk, hogy nulla pihenéssel indult az évad, mert előtte zajlott a nemzetis búcsú, majd nyáron az István, a király, és már kezdődött is a munka a Vígszínházban. Arról nem is beszélve, hogy a Lumpáciusz Vagabunduszban is főszerepet játszom, az Átriumklorid pedig ráadásul egy kétszereplős darab, ahol folyamatos a jelenlét, és csak szöveg, szöveg és szöveg. (...) Tartom magam ahhoz, amit már évek óta hangsúlyozok: minden a próbafolyamaton múlik. Hogyha igazán jól próbáltál, akkor az előadáson nem nagyon érhet meglepetés" -szögezte le Hevér Gábor.

 

Az Alföldi Róbert rendezésében szintén az Átriumban készülő Az Őrült Nők Ketrecéről Hevér Gábor így beszélt: "Még annyira az elején vagyunk, hogy most nagy botorság lenne bármit is mondanom, de azért persze fogok. Ugye, ez alapvetően egy vígjáték, és Robi a Magyarországon uralkodó helyzetek miatt - nyilván nem véletlenül - vette elő ezt a darabot. Jobban belegondolva, nem egy nagy ördöglakat ez a kis mű. S valóban nem egy meleghimnusz, ahogy hansúlyozta is Robi, meg hát mitől is lenne az? Nyilván a másság a dologban a lényeg, de az, hogy a melegekről van benne szó - és ebben az Őrült Nők Ketrece nevű bárban zajlik nagyjából -, az valószínűleg Robinak nem egy apropó, hanem szándékos választás. De hozzáteszem, ugyanez lehetett volna a kutyatartók és a nem kutyatartók között is. Ugyanakkor ez a konfliktus most nyilván teljesen kézzelfogható, és nem is kell benne semmit átfordítani."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

süti beállítások módosítása