"Gyerekkori álmom valósult meg" - Dobák Lívia válaszolt

A Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatóját kérdezte a Dunaújváros Online. Lapszemle.

A duol.hu cikkéből:

 

"Én sosem éltem színházon kívül. Ez kínosnak tűnik ennyi idősen, de tényleg nem tudom, hogy milyen nem színházban élni. A szüleim is színházban dolgoztak" - kezdte Dobák Lívia, aki 3 éve felel a Bartók művészeti vezetéséért.

 

Az interjúban elmondta, annak idején felvételizett a színművészetire, el is jutott a második rostáig, de úgy érzi, nem volt benne elég tehetség. "Nagyon örülök, hogy nem jutottam tovább. Tizennyolc évesen bekerültem a Vígszínházba asszisztensnek. Ott nagyon erős volt a kortárs dráma vonal. A másik oldalról kezdtem el nézni a színházi alkotófolyamatot. Valló Péter, akkor már nagyon sok, kisebb dramaturgiai munkát rám bízott, ez elkezdett érdekelni. Amikor elvégeztem a magyar- történelem szakot, rögtön indult levelezőn egy színházelméleti dramaturg szak. Várkonyi Zoltán biztatott, hogy vágjak bele. Még nem végeztem, már Pécsre kerültem dramaturgnak" - mesélte Dobák Lívia.

 

Dobak Livia

Fotó: Ónodi Zoltán, duol.hu

 

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát. Aztán azzal kellett szembesülni, hogy ma már a produkciós dramaturgság működik. Nagyon kevés rendező maradt, akivel én olyan jól tudtam dolgozni, mint Valló Péterrel" - emelte ki a művészeti vezető.


A dunaújvárosi munkáról úgy fogalmazott, az eleje nagyon nehéz volt. "Mindenhol más, de ez egy speciális hely. Ez a színház - és ezt csak meghatottsággal tudom mondani - annyira családias. Más kőszínházban nincs olyan, hogy a színész azt mondja: dolgozzunk még, hogy jobb legyen egy jelenet, és nem az óráját nézi" - hangsúlyozta Dobák Lívia.

 

"Igazából gyerekkorom óta az érdekel, amit most csinálok. Teljesen elérhetetlen dolognak tűnt. Régen nem is volt ilyen, hogy művészeti igazgató, aki nem rendező. Kicsi koromban ültem a veszprémi színészházban és szereposztásokat csináltam, beosztottam, mikor megyünk tájra, mert ez volt a mániám. Tulajdonképpen egy gyerekkori álmom valósult meg. Én már elmondhatom, hogy elértem, amire vágytam" - tette hozzá a Bartók művészeti vezetője.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása