Pozsonyban és Nyizsnij Novgorodban a Győri Balett

A La vie en Rose-zal és a Kodállyal turnézik június első felében a Győri Balett Szlovákiában és Oroszországban.

A Győri Balett beszámolója:

 

Pozsonyban  június 6-án az Eurocontext.sk elnevezésű nemzetközi színházi fesztivál keretében vendégszerepeltek a győriek több külföldi társulattal együtt. Június 9-én pedig a városvezetés meghívására négynapos turné keretében Nyizsnij Novgorodban lépnek fel.

 

Pozsony és Győr kulturális vezetése között évek óta hagyományosan jó a kapcsolat, melynek keretében a két város balett társulata rendszeresen vendégül látja egymást. A Győri Balett legutóbbi fellépését június 16-án, a X. Magyar Táncfesztivál nyitó napján viszonozza a Szlovák Nemzeti Balett. Az ünnepi megnyitón, a Balett Gála keretében lépnek fel a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

 

La vie en Rose 1

 

Az orosz nagyváros nem először hívta meg a Győri Balett társulatát. Kiss János, a társulat igazgatója különösen fontosnak tartja az orosz bemutatkozást, hiszen a helyi balett tradíciók magasra teszik a mércét.

 

A La vie en Rose – Rózsaszínház című táncjátékot 2011. őszén mutatta be a Győri Balett. A belga koreográfus, Ben van Cauwenbergh Nyugat-Európában közkedvelt, nagy sikerrel játszott darabja a párizsi sanzonok hőskorát mutatja be egy utcai harmonikás Jef élményein keresztül, aki egykor a „ Legnagyobbak” kísérőzenésze volt.


A darab olyan fantasztikus egyéniségeknek állít emléket mint, Edith Piaf, Maurice Chevalier, Gilbert Bécaud és Jacques Brel. Felcsendülő örökzöldjeiken keresztül megelevenedik szerelemmel és csalódásokkal teli izgalmas életük. A Győri Balett az elmúlt két évben számos hazai és külföldi előadáson nagy sikerrel mutatta be a belga koreográfus alkotását.

 

A Kodály című darabot a társulat fiatal koreográfusa, Velekei László készítette a kitűnő magyar zeneszerző és zenepedagógus tiszteletére. A mű premierjét tavaly nyáron, a IX. Magyar Táncfesztivál nyitónapján tartották. Azóta a rendszeresen játszott darab szép hazai és nemzetközi sikereket tudhat magáénak.

 

Forrás: Győri Balett

 

süti beállítások módosítása