Huszti Péter, Piros Ildikó és a Madách Színház kapta az MMA Tolnay-emlékérmét

A Huszti Péter-Piros Ildikó színészházaspár, valamint a Madách Színház kapta meg a Magyar Művészeti Akadémia Tolnay Klári-emlékérmét, amelyet a színésznő születésének 100. évfordulójára szervezett ünnepi ülésen adtak át a POSzT-on csütörtökön.

A Csikai Márta szobrászművész által készített bronz plakettet Huszti Péter (az MMA tagja, az idei POSzT díszvendége) és Piros Ildikó a színpadi művészet sokféleségét bemutató, több évtizedes értékkereső, alázattal végzett munkájával, a Madách Színház pedig a művésznő emlékét ápoló Tolnay Szalon működtetésével érdemelte ki.

 

huszti-piros


Az ünnepi ülésen Tolnay Klári egykori pályatársai, köztük Piros Ildikó, Sunyovszky Sylvia, Tóth Enikő, Huszti Péter, Lukács Sándor és Szirtes Tamás kötetlen kerekasztal-beszélgetésen idézték fel a magyar színházművészet 1998-ban elhunyt kivételes egyéniségével végzett közös munkájuk élményeit.


Lukács Sándor felolvasta Márai Sándor Tolnay Klárihoz írt leveleit, verseit, Szabó András előadóművész Lengyel György rendezőnek, egyetemi tanárnak a művésznőt méltató sorait tolmácsolta a közönségnek. Lengyel György a magyar színjátszás emberként és művészként is kivételes, ritka, pótolhatatlan ajándékának nevezte Tolnay Klárit.


Tolnay Klári 1914. július 17-én Tolnay Rózsiként született Budapesten, de Mohorán nevelkedett. 1932-ben Debrecenben érettségizett, az első sikert 1934-ben a Meseautó című film hozta meg számára. Ettől kezdve csaknem száz filmben és tévéjátékban szerepelt, köztük a Dérynében, a Rokonokban vagy a Pacsirtában.


1950-től haláláig a Madách Színházban játszott, itt kapta meg a világirodalom legnagyobb szerepeit. Kiemelkedő alakítást nyújtott a Rómeó és Júliában, Ibsen Nórájának címszerepében, a Három nővér Irinájaként és a Sirály Arkagyinájaként vagy Blanche-ként A vágy villamosában.


A kétszeres Kossuth-díjas színművész születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében alakját több mint 50, fővárosi, vidéki és határon túli rendezvénnyel, kiállításokkal, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, színházi produkciókkal idézik meg. Az események közül kiemelkedik a Tolnay Klári születésnapján, július 17-én rendezendő centenáriumi gálaműsor és az őszi színháztörténeti konferencia.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása