A Nemzeti Táncszínház épületébe költözne a Miniszterelnökség

A miniszterelnök bejelentette, hogy két éven belül hivatalával együtt átköltözik a budai Várban található Karmelita kolostorba. Az épület azonban nem üres, 13 éve itt működik a Nemzeti Táncszínház.

A Karmelita kolostorban 1787. október 17. óta színház működik, Budán először itt adták elő a Bánk bánt, még 1835-ben. 1944-ben lebombázták az épület egy részét, de az 1978-as helyreállítás óta továbbra is a kultúra volt a fő funkció - számolt be az index.hu.

 

nemzeti tancszinhaz

Fotó. Móricz-Sabján Simon, nol.hu


A cikk szerint a bejelentés meglepetésként érte a táncszakmát. A Miniszterelnökség semmilyen egyeztetést, párbeszédet nem kezdeményezett, az Index információi szerint a Nemzeti Táncszínház vezetősége a sajtóból értesült arról, hogy hamarosan nincs helyük az épületben, de nyilatkozattételre nem sikerült bírni őket.

 

Szalay Tamás, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára a portálnak elmondta, a terv sosem volt konkrétan kimondva, de néhány hete lefényképezték az irodákat és felmérték a helyiségeket. Szalay szerint azért nem hallottak semmilyen kormányzati ötletről, mert valószínűleg semmilyen elképzelés nincs az elhelyezésükről.

 

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke szerint a terv néhány éve már sejthető volt, szerinte nem volt nehéz kitalálni, hogy ez az épület is szóba jöhet a kormánynál. „Reméljük, hogy a költözés büdzséjébe belefér majd az is, hogy egy megfelelően felszerelt játszóhelyet alakítsanak ki nekünk” - tette hozzá.

 

Forrás: index.hu

 

 

süti beállítások módosítása