Táncestet rendeznek Timár Sándor tiszteletére

 

Nagyszabású gálaestet rendez a Csillagszemű Táncegyüttes koreográfusuk, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Timár Sándor tiszteletére. Az előadás 2014. június 14-én, szombaton este 7 órakor lesz a Budapest Kongresszusi Központban.

A műsor válogatás a mester életművéből - érintve a három fontos művészi korszakot - a Bartók Együttes, az Állami Népi Együttes és a Csillagszeműek által ihletett, emblematikus koreográfiákat. Bemutatják az elsők között készült Kezdődik a zsok című koreográfiát, amelyet Timár Sándor még a hatvanas évek elején, a Bartók Együttesben állított színpadra.

 

Ugyancsak a Bartókban készült a Vajdakamarási táncok, amellyel az együttes 1980-ban megnyerte a Szolnoki Országos Néptáncfesztivált. Műsorra tűzik az Állami Népi Együttes amerikai turnéjára készült Csongrádi táncok című alkotást és a szintén az Állami Népi Együttesben készült Madocsai táncok című koreográfiát.

 

timar

 

A harmadik korszakban, a Csillagszemű Táncegyüttesben alkotta Timár Sándor a reprezentatív Kalotaszegi mulatság című munkáját, az együttes létrehozásának 10. évfordulójára, amelyet az ünnepi esten szintén bemutatnak. A legújabb, legfrissebb tánc is megjelenik a Kongresszusi Központ színpadán: a Kalotaszegi román táncok című munka, amelyet Timár Mihály és Mayer Orsolya táncolnak, a június 14-i előadásra készült. A gálaműsoron a Csillagszemű Táncegyüttes mind a 750 táncosa fellép, a három évesektől a felnőtt profi táncosokig. A műsorvezető Kudlik Júlia lesz, az előadást Timár Böske rendezte, kísér a Tündök zenekar.


Timár Sándor 1930-ban született, nagy hatású táncos-koreográfusként jelentős szerepe volt a táncházmozgalom elindításában. Míg a magyar népzene elterjesztésében Sebő Ferenc és Halmos Béla játszott kiemelkedő szerepet, addig a táncosok, koreográfusok közül Timár Sándor volt az, akinek a leginkább köszönhető a néptáncnak mint kulturális értéknek az átörökítése, népszerűsítése. A táncházmozgalom kibontakozásakor az ő táncműhelyének tagjai voltak azok, akik járták a pesti és a vidéki kultúrházakat, hogy megtanítsák az érdeklődőknek az erdélyi, felvidéki és magyarországi táncokat. Egykori tanítványai ma táncegyüttesek vezetői, ő pedig a mai napig aktív koreográfus, aki az együttes minden előadására elkészíti a táncok színpadi változatait.

 

Forrás: Csillagszemű Táncegyüttes

 

 

süti beállítások módosítása