Kőrösi Csaba ötödször kapott Petőfi-díjat - Évadzárót tartottak Veszprémben

A Veszprémi Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén a közönség voksai alapján Kőrösi Csaba vehette át a legkedveltebb színésznek járó Petőfi-díjat, a dolgozók szavazatai szerint pedig Halas Adelaida érdemelte ki a Latinovits-díjat. A háttérdolgozóknak járó Medgyaszay-díjat Regenye Adrienn jelmezkészítő kapta meg.

A nézők A víg özvegy című operettet tartották a szezon legjobb előadásának. Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója többek között arról beszélt köszöntőjében, hogy 281 előadást tartottak idén, 16.903-ra nőtt a bérletesek száma, s ez országos szinten is kiemelkedő.

 

szinhazevadzaro1928

 

A társulatot Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy a színház legjellemzőbb értéke és a példája a minőség, és az intézmény társadalmi szerepvállalása is jelentős volt ebben az évadban. A véradáson, az egészségnapokon kívül, több városi rendezvénynek, kiállításnak, jótékonysági eseménynek is helyt adott a teátrum.

 

Oberfrank Pál igazgató, miután felsorolta, hogy milyen előadásokat láthattak a nézők ebben az évadban, elmondta, hogy nagy sikere volt az idei nyílt napnak, a Bérletek éjszakájának, az Angol Nyelvű Drámafesztiválnak, az Erdélyi Napoknak, amelynek szervezésében a színház is nagy részt vállalt. Ennek keretében láthatták vendégül a sepsiszentgyörgyi teátrumot is.


A veszprémi társulat több helyen játszott az országban, az Adáshiba című komédia bekerült a Vidéki Színházak Fesztiváljára, amelyen idén ősszel is részt vesz a Petőfi Színház, mégpedig a Veszedelmes viszonyok című előadással. A Tábori piknik című produkció a Szarejevói Nemzetközi Fesztivál programjába került be. A Városmajori Színházi Szemlén még idén az Adáshiba és A kávéház című darabokkal képviselteti magát a teátrum.

 

A nyár is mozgalmasnak ígérkezik a társulatnak, a már elkészült és a következő évadban a Latinovits-Bujtor Játékszín programján szereplő Titus Andronicus Balatonfüreden látható, csakúgy, mint a teátrum Oprettgálája és a Levelek a lövészárokból című produkció. Utóbbi előadást az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tűzi műsorára a színház a következő évadban. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes júliusban a Székely Dózsa György című táncjátékot mutatja be Veszprémben a Dózsa György Emlékév jegyében. Az Adáshiba pedig Tihanyban lesz még látható.

 

szinhazevadzaro1945

 

A direktor beszélt arról is, hogy idén a színház 281 előadását 84.842 néző tekintette meg, a 16.903-as bérletes szám pedig országos viszonylatban is kiemelkedő. A társulati ülés keretében adták át a hagyományos elismeréseket a kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak. A közönség voksai alapján Kőrösi Csaba vehette át a legkedveltebb színésznek járó Petőfi-díjat - pályafutása alatt immár ötödik alkalommal-, a dolgozók szavazatai szerint Halas Adelaida érdemelte ki a Latinovits-díjat. A háttérdolgozóknak járó Medgyaszay-díjat pedig Regenye Adrienn jelmezkészítő kapta meg. A nézők A víg özvegy című operettet
tartották a szezon legjobb előadásának.


A társulati ülésen Tóth Attila szakszervezeti vezető köszöntötte a jubiláló dolgozókat. Öt éve dolgozik az intézményben Baranyai Andrea és Balogh Gabriella jelmezkészítő, valamint Farkasréti György akusztikus.


Húsz éve tagja a társulatnak Balázs István világosító, tárvezető, Csordás Tünde jegypénztáros, Németh Ferenc akusztikus, tárvezető, Lázár Endre díszletfestő és Soltis Eleonóra színművésznő. Negyed százada a teátrum tagja Kincses Ferenc asztalos, tárvezető és Tóth Attila világosító.


Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház értékesítési vezetője pedig köszöntötte a nézőtéri csoport vezetőjét, Hübner Györgynét, aki idén búcsúzik a társulattól.

 

Forrás, fotók: Veszprémi Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása