Nyilvánossá tenné a szabadkai pályázatokat a Kritkusok Céhe - Közlemény

A Színházi Kritikusok Céhe adott ki közleményt azzal kapcsolatban, hogy Andrási Attilát nevezte ki a Szabadkai Népszínház művészeti vezetőjévé az intézmény igazgatója.

szkc logo

 

A Színházi Kritikusok Céhének közleménye:

 

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a délvidéki színjátszás egyik kiemelkedő jelentőségű műhelye, egyben az összmagyar színházművészet elválaszthatatlan és érdemdús alkotórésze. A színház jelenlegi korszaka, utóbbi évtizedei, azon belül is a Mezei Zoltán igazgatásával fémjelzett időszak folyamatos szakmai fejlődést és kiteljesedést hozott. Az új vezető kinevezése nem szolgálhat más célt, mint az eddigi eredmények és az elért szakmai színvonal megőrzését és továbbfejlesztését. Ebben meghatározó szerep hárul a szabadkai színházban mostanra kialakult, nívósan dolgozó, igen erős társulatra. Ezért úgy gondoltuk, hogy a négy igazgatójelölt közül azt a pályázót kell választani, aki bírja a színház bizalmát és támogatását. Ennek értelmében szakmai szervezetünk egyértelműen a társulatból pályázó színésznő, Körmöci Petronella mellett állt és áll. Mivel a döntnökök másképp határoztak, jó lenne megismerni az indokaikat. Kérjük, hogy az átláthatóság és a szakmai megítélhetőség érdekében tegyék nyilvánossá a pályázatokat.

 

Budapest, 2014. június 12.

 

Színházi Kritikusok Céhe

 

 

Előzmény:

A szabadkai Népszínház magyar társulatának művészeti vezetői posztjára négy jelölt pályázott: Andrási Attila, Antal Attila, Körmöci Petronella és Péter Ferenc. Közülük a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának többsége Andrási Attila rendezőt, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház alapítóját támogatta, ennek alapján hozta meg döntését Ljubica Risztovszki, a Népszínház igazgatónője. A társulat már korábban jelezte: nem ért egyet Andrási pályázatra benyújtott programjával.

 

 

 

süti beállítások módosítása