Színházzal is vár a Ghymes Fesztivál

Idén is a Szent György-hegyi Hegymagason rendezik meg a Ghymes Fesztivált. A július 4. és 6. között zajló, immár kilencedik összművészeti rendezvényen elsősorban zene, irodalom, színház és gasztronómia áll a középpontban.

A Ghymes Fesztivált 2010-ben rendezték először a Balaton északi partján található Hegymagason. Az első három Ghymes Fesztivál a Felvidéken, Párkány mellett volt, 2009-ben pedig a Káli-medence, Taliándörögd volt a helyszín.


"Többségében magam válogatom a fesztivál programját, de természetesen segít ebben öcsém, Tamás is. A Ghymes indulása óta eltelt több mint három évtizedben rengeteg zenésszel, színésszel, irodalmárral kerültünk jó kapcsolatba, és általában azokat hívjuk meg fellépni, akiket egyébként is ismerünk" - mondta korábban Szarka Gyula, a Ghymes gitáros-énekese, a fesztivál főszervezője az MTI-nek.

 

ghymes feszt

Fotó: ghymes.hu


A Szarka fivérek által vezetett Ghymes július 5-én szombaton 22 órakor lép a hegymagasi Szent György Pince nagyszínpadára és eddigi három évtizedes pályafutása legemlékezetesebb dalait játssza el. A fesztivál megnyitója egy nappal korábban, július 4-én pénteken Tapolcán lesz Császár László, a város polgármestere, és Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke jelenlétében. Aznap este Hegymagason a Csűrdöngölő és a szlovák Michal Smetanka ad koncertet, bemutatja új szólólemezét (Ámor és az őrület) Szarka Gyula, költői estet tart Szarka Tamás, a Soproni Petőfi Színház társulata pedig A bor dicsérete című előadását játssza el.


Másnap, július 5-én szombaton délelőtt geotúra indul a Szent György-hegyen, 11 órától hordógurító versenyt rendeznek, délután kamarazenei koncert lesz Szarka Gyula Pincéjében, 18 órától filmvetítés: Tóth Péter Várak és várromok - a Balaton-felvidék egyedi tájértékei című alkotása lesz látható. Este előbb a Hollóének Hungarica Régizene Együttes lép színpadra, majd a Ghymes-koncert előtt a Bab Társulat előadásában a Jelenetek egy házasságból című darabot lehet megtekinteni.


A Ghymes Fesztivál július 6-án vasárnap Hegymagason szentmisével ér véget, amely 10 órakor kezdődik. A rendezvény kísérő programjai közé tartozik ruhakiállítás, kirakodóvásár, kirakodóvásár és tartanak kézműves foglalkozásokat. Természetesen meg lehet kóstolni a Szent György-hegyi borokat és lacikonyhával is várják az érdeklődőket.


Szarka György korábban az MTI-nek elmondta, hogy 2007-ben vásárolt szőlőt és pincét a Szent György-hegyen. A zenésznek többféle saját bora van, köztük olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát és hárslevelű.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása