Tanyaszínház alakul a Bánságban

Tanyaszínházat alapít a Bánsági Közösségért Egyesület és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Temes megyei szervezete. Az alapítók célja, hogy magyar kulturális élményt nyújthassanak a vidéki szórványközösségeknek.

A vajdasági minta alapján július elején induló Tanyaszínház programról Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Aszalos Géza színművész, a Tanyaszínház szakmai vezetője és Andrásy Noémi projektfelelős tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Temesváron.
    

A projekt keretében nyolc kolozsvári és marosvásárhelyi színművészhallgató viszi színpadra Titus Maccius Plautus ókori római komédiaíró Casina című darabját. A bemutatót július 28-án tartják a Temes megyei Nagybodófalván, majd ezt követően Temes és Arad megyei turnéra indul a fiatal társulat. Augusztus 14-ig 16 településen tartanak szabadtéri előadást. A programot a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatja.
    

bansagi-tanyaszinhaz

Molnár Zsolt és Aszalos Géza a sajtótájékoztatón

Fotó: László Árpád / Temesvári Hírek

 

Molnár Zsolt, a program kezdeményezője elmondta, hiánypótló magyar kulturális és közösségi élményt próbálnak biztosítani az előadással a bánsági magyarok számára. 
    

"A Tanyaszínház egy olyan modell, amelyet nagy készséggel veszünk át a vajdasági magyar közösségtől" - jelentette ki a képviselő megemlítve, hogy a Vajdaságban negyven éve működik sikeresen a program. 
    

Aszalos Géza, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésze elmondta, maga is két alkalommal vett részt a vajdasági Tanyaszínház munkájában, és olyan élményekkel gazdagodott, amelyek arra késztették, hogy a Bánságban is próbálkozzék a program meghonosításával.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása