Az Übü király bemutatójával indul az idei Szentendrei Nyár

Idén július 11-én, az Übü király bemutatójával indul a Szentendrei Teátrum és Nyár rendezvénysorozata. Az előadás az Örkény Színház és a Teátrum közös produkciója, rendezője Mácsai Pál.

A  45. évadát ünneplő Szentendrei Teátrum idén két bemutatóval várja a közönséget. Alfred Jarry Übü királya az Örkény Színház és a Teátrum közös produkciójaként kerül színre Mácsai Pál rendezésében július 11-én. Anat Gov Happy Ending című zenés darabjának magyarországi ősbemutatója július 25-én lesz a Teátrum Városháza udvari színpadán. A darabot - amely már zajos sikert aratott a világ számos színpadán - Gergye Krisztián rendezi, szereplői Hernádi Judit, Margitai Ági, Hegyi Barbara, Bánfalvy Eszter és Fekete Ernő lesznek.

 

A Városháza udvarán láthatja a közönség Tamási Áron Vitéz lélek című színművét a Nemzeti Színház vendégjátékaként.  A Békéscsabai Jókai Színház Neil Simon Kapj el című musicaljét, Apáti Miklós K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékát, valamint A kolozsvári bíró című gyerekelőadást hozza el Szentendrére. A nagyszínpadi előadások sorát Bill Manhoff Bagoly és cica című komédiája zárja Jordán Adéllal és Szabó Kimmel Tamással a főszerepben.

 

szentendre nyar

 

A Ferenczy Múzeum új épületének intim hangulatú udvara kamaraelőadások helyszíne lesz a nyáron. Itt kerül színre a Tisztelt hazudozó! című darab Jordán Tamással és Molnár Piroskával a főszerepben, a Szabó Magda önéletrajzi ihletésű műveiből idéző est Nagyváradi Erzsébet és Gerendás Péter tolmácsolásában, Csákányi Eszter zenés estje, egy nyáresti operettgála és egy olasz dalest.  

 

Vasárnap délelőttönként a kisgyermekes családokat zenés, élőszereplős és bábos gyermekelőadások várják a Dunaparti Művelődési Ház kertjében. A kert hétvégenként a tizen-, huszonéves korosztályé, ahol esténként az ElevenKert alternatív zenei és jazz programjai nyújtanak nívós szórakozást.


A MűvészetMalom nyaranta a kiállítások mellett a társművészeteket is befogadja. Idén Palya Bea, Horgas Eszter és a Talamba együttes koncertjét és a Jazz Fesztivált élvezheti a közönség a malom udvarán. Ugyanitt kerül sorra a Vujicsics együttes jubileumi koncertje, amelynek vendége Szörényi Levente lesz.

 

A kulináris élvezetek kedvelőinek is érdemes a nyáron Szentendrére látogatni: július 11-13. között Sörfesztivál, augusztus 29-31-én Bor- és Gasztrofesztivál lesz a Duna-korzón. A nyár utolsó hétvégéjén a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál keretében késő éjszakáig programok sokasága várja a vendégeket.

 

A részletes program itt található.

 

 

Ajánló az Übü király c. előadás elé:

 

Alfred Jarry Übü király, vagy a lengyelek című darabjával nyit az idei Szentendrei Teátrum és Nyár. A 118 éve íródott, polgárpukkasztó abszurd a Szentendrei Teátrum és az Örkény Színház közös bemutatója lesz.

 

Alfred Jarry Übü királya diákbohózatok sorozatából lett az abszurd színház alapműve. Főhősét, Übü papát Hébert úr, a rennes-i gimnázium pocakos fizikatanára inspirálta. Jarry 1896-ban öt felvonásos drámává fejlesztette az összegyűlt jeleneteket, és a diáktréfák áldozatából mitikus drámai alakot formált. Übü papa, a falánk és gyáva dragonyos kapitány, aki felesége biztatására megöli a lengyel királyt, és elfoglalja a trónt, a gátlástalan hatalmi mámor szimbólumává lett. A darab bemutatóján óriási botrány tört ki, az Übü király azonban túlélt mindent, mert vásári humorú, pimasz krónikája az emberi természet szélsőségeinek.

 

ubu szentendre


Mácsai Pál rendező ezt mondja a készülő  előadásról: „Foglalkoztam már »bolond« anyaggal, de ez valóban túltesz mindegyiken: nem is annyira abszurd, mint inkább egy feje lágyát benőni nem engedő örök-gyerek szövege. Van, aki szerint korszakhatár a színházi gondolkodásban, és van, aki szerint blöff. Szerintem persze az előbbi. A darab csírája egy diáktréfa, egy lázadásra hajló diák szatírája. Olyan, szabadtéri nyárestékre is alkalmas darabot kellett választanom, ami vásári hagyományt, commedia dell’arte-t és huszadik századi modern hagyományt is ötvöz, és jelen idejű tartománya is van. Az sem árt, ha az előadáson sokat lehet röhögni... Szóval, mivel az Übü régi kedvencem, régóta piszkál és provokál, a Szentendrei Nyár felkérésekor világos volt, hogy itt az idő engedni neki. Sok okból. A nyár miatt, a színpadi forma és az anyag szellemének szabadsága miatt, a társadalmi tapasztalataink miatt, amelyekben valaha éltünk és a jelenben élünk, de elsősorban talán mégiscsak azért, mert az Örkényben nagyszerűen kiosztható. Übü olyan toposz a maga nagydarab, gátlástalan, infantilis, koravén, mohó lényével, akihez tökéletes Csuja Imre színészete. Ugyanez igaz Übü mamára, azaz Kerekes Évára. Mindketten széles tehetségű, színgazdag, érett színészek,akik képesek a darab szélsőségeit ábrázolni. Mire az ember nagyjából ötven, mint ahol mi most tartunk, kellő mennyiségű történelmi tapasztalat, azaz csalódás és lelkesedés halmozódik fel benne ahhoz, hogy mindezt kedve legyen kijátszatni magából, akár olyan gátlástalanul is, ahogy azt ez a darab igényli. A többiek is nagyszerű művészek, igen inspiráló velük dolgozni.”

 

 

Alfred Jarry:

 

Übü király, vagy a lengyelek 


A Szentendrei Teátrum és az Örkény Színház együttműködésében

 

Fordította: Jékely Zoltán


Übü papa: Csuja Imre 
Übü mama: Kerekes Éva
Poszomány kapitány, a medve: Nagy Zsolt
Vencel király, Elek cár: Gyabronka József m.v.
Rozamunda királyné: Ficza István
Bugrisláv királyfi: Jéger Zsombor e.h.  
Pillér töstér: Takács Nóra Diána
Paizs töstér: Pálya Pompónia e.h.
Zsinór töstér: Dóra Béla e.h. 
Konferenszié: Máthé Zsolt

 

Boleszláv királyfi, Jolanta királylány, Lászky tábornok, Szobieszky János, Renszky Miklós,

zendülők és katonák, a nép, nemesek, hivatalnokok, ősök árnyai, tanácsosok, fináncok, parasztok,

az egész orosz hadsereg, az egész lengyel hadsereg, Übü mama töstérei, egy kapitány, a finánc-ló, matrózok:

Böröndi Bence e.h., Dékány Barnabás e.h., Feczesin Kristóf e.h., Kókai Tünde e.h.,

Novkov Máté e.h., Patkós Márton e.h., Prohászka Fanni e.h., Somhegyi György e.h.,

Szabó Sebestyén László e.h., Varga Lili e.h.


Díszlet: Bagossy Levente
Jelmez: Szlávik Juli

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Dalszövegek: Fekete Ádám e.h.
Zene: Kákonyi Árpád 
Ügyelő: Sós Eszter
Súgó: Kanizsay Zita
Asszisztens: Hováth Éva, Csonka Margit m.v. 
Rendező: Mácsai Pál

 

 

Szakmai bemutató: július 10. csütörtök
Bemutató: július 11. péntek
További előadások: július 12. szombat, 17. csütörtök, 18. péntek, 19. szombat
(Esőnap: július 13. és 17. vasárnap)
Kezdés: 20: 30 óra
Helyszín: Szentendre, Városháza udvara  (Városház tér 3. )

 

 

 

süti beállítások módosítása