Csillag-díjak átadásával zárta az évadot a Budapesti Operettszínház

A „Világsikerek útján” vonul be a Budapesti Operettszínház a következő évadba, ami a „Legendák éve” szlogent kapta. Az ünnepségen, ahol a színház majdnem minden dolgozója jelen volt, a vendégek ízelítőt kaptak a 2014-15-ös évad tervezett produkcióiból is. Hagyomány, hogy a teátrum ezen évadzáró rendezvényén adják át a Csillag-díjakat is, amelyeket az egyik napilap olvasóinak szavazatai alapján ítélnek oda a társulat tagjainak.

 

20140630 Operett Csillagdij sajttaj 09 resize 

„A színház, ahol nincsen évad vége” – mondta az est egyik házigazdája, Bálint Ádám, hiszen a társulat tagjai, a színház munkatársai nyáron is több nagyszabású produkcióval várják a közönséget országszerte.

 

A műsorvezető társa, Kékkovács Mara azt is elárulta, hogy gyakorlatilag próbáról érkeztek az ünnepségre, ugyanis készülnek a Budavári Palotakoncertre, amelyet idén két alkalommal, augusztus 8-án és 9-én is láthat a közönség. A Szegedi Szabadtéri Játékokon két produkcióval, a Csárdáskirálynő frissített verziójával, illetve az Elfújta a széllel vesz részt az Operettszínház – utóbbi darabot egy igazi fesztivál szereposztással láthatja majd a közönség a Dóm téren. Augusztusban a Palotakoncert mellett A Szépség és Szörnyeteggel Hannoverbe utazik a társulat, augusztus 20-át Hódmezővásárhelyen ünnepeli egy Marica grófnő előadással,  Baján pedig egy igazán különleges Elisabeth-tel zárul a nyári szezon, pontosabban a „Világsikerek útján” szlogent viselő 2013-14-es évad.

 

20140630 Operett Csillagdij sajttaj 17 resize

 

„Egy sikeres évadot a számok is jól jellemezhetnek: 310 előadást tartottunk a nagyszínpadon, 110 előadásunk volt a raktárszínházban, 32 előadással szerepeltünk a Thália Színházban, 30 előadást tartottunk az Átrium Film- Színházban. Mindezeken felül 15 tájelőadást csináltunk, Szegeden, Baján, Debrecenben, Salgótarjánban és Miskolcon. Külföldön 107 előadással szerepeltünk. A Szépség és a Szörnyeteget Hamburgban, Münchenben, Essenben játszottuk, a Csárdáskirálynővel Tel Avivban vendégszerepeltünk, a Marica Grófnővel pedig többek közt Baden Badenben léptünk fel.  Az itthoni előadásainkat 330 ezer néző tekintette meg, a külföldi fellépéseinket 150 ezren látták. Összességében 480ezer néző látta az 599 előadásunkat, amiből, ha ezt a mait is beszámítjuk kerek 600 lett” - vonta meg az évad mérlegét Kerényi Miklós Gábor.

 

A Budapesti Operettszínházban a következő évad a "Legendák éve" szlogent kapta, természetesen nem véletlenül. „A legendák egyfajta értéket képviselnek – ezért jövőre olyan legendás darabokat szeretnénk bemutatni , amelyek kulturális értéket hordoznak, és amelyeket a különböző értékrendet valló közönség minden képviselője egyaránt elfogad”  - magyarázta a direktor.

 

A legendák évének nagy visszatérői is lesznek: A Bajadér és a Mozart!,  A Szépség és a Szörnyeteg és a Miss Saigon is visszatér az Operettszínházba. Az új bemutatók közt lesz Tolcsvay László Isten Pénze című musicalje, valamint két  operett bemutató: az Én és a kisöcsém, és egy zenés színházi kuriózum, a Csínom Palkó. Az új bemutatók mellett a következő évadban a Budapesti Operettszínház ismét több külföldi vendégszereplésre készül, illetve együttműködést kötött a Magyar Színházzal, melynek eredményeképpen a jövő évadban ez a teátrum ad otthont az Abigél című előadásnak, és egy bemutatónak, a Fame című musicalnek.

 

20140630 Operett Csillagdij sajttaj 29 resize

 

A 2013-14-es évad is számtalan sikeres produkciót hozott a Budapesti Operettszínház színpadára, így a Csókos asszonyt, az Elfújta a szél megújított, kőszínházi változatát, a Raktárszínházban a Régi Nyarat, a Cirkuszhercegnőt Verebes István rendezésében, egy raktárszínházi kísérletet, a Miskolci Operával közösen színre vitt két kortárs kisoperát, a Váltságdíjat és a Nárcisz és Echót, a Mosoly Országát, vagy az Átriumban bemutatott Amerikai Komédiát.

 

A közönség pedig - az elmúlt évekhez hasonlóan - idén is díjazhatta a produkciókban szereplő művészeket. Idén három új kategóriában azokat a kollégákat is elismerték az Operettszínház dolgozói, akik bár sokszor a háttérben láthatóak, mégis nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy estéről-estére kitűnő előadások szülessenek. „Az évad színpadi művésze” Mirtse Réka, a Musical Együttes tagja lett, „Az évad zenekari művésze” pedig Vámos István trombitaművész.

 

Az évad backstage-díja ezúttal duplázódott, ugyanis Rajkovics Márta jegypénztáros és Kiss Gabriella, a gazdasági osztály munkatársára egyenlő arányban szavaztak a kollégáik.

 

20140630 Operett Csillagdij sajttaj 68 resize 

Idén a következő művészek kapták a Csillag-díjat:

 

Az évad női főszereplője 
Janza Kata (Tony Roe -  Amerikai komédia)

Az évad férfi főszereplője
Szabó P. Szilveszter (Rhett Butler - Elfújta a szél)

Az évad női karakterszereplője 
Nádasi Veronika (Suellen O'Hara - Elfújta a szél) 

Az évad férfi karakterszereplője
Peller Károly (Főeunuch - A mosoly országa)

Az évad felfedezettje
Veréb Tamás (Rómeó - Rómeó és Júlia)

 

20140630 Operett Csillagdij sajttaj 64 resize

 

A Budapesti Operettszínház évadzáró ünnepségén egy másik különleges esemény helyszíne is lett, hiszen előző nap ünnepelte 90. születésnapját a színház örökös tagja, Zentai Anna szubrett, akit a kollégák nevében Kerényi Miklós Gábor köszöntött, illetve Homonnay Zsolt, Peller Károly és Boncsér Gergely egy különleges produkcióval lepte meg a művésznőt. A születésnapi ünnepségbe bekapcsolódtak a színház örökös tagjai is, köztük Arányi Adrienn, Kovács Zsuzsa, a születésnapját ugyancsak nemrégiben ünneplő Tiboldi Mária, Medgyesi Mária és Marik Péter is.

 

Színház.hu

Fotó: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása