Kapaszkodni kell! És mi az a Batman? - Vilmos naplója Gyuláról, 1. rész

Vilmos naplója Gyuláról, a X. Nemzetközi Shakespeare Fesztiválról mostantól július 13-ig. 

var bejarat total
 

Nagy nap a szombat: a varázslat 20 percben vagy 10x20 percben legyen? Inkább mindkettő, egymás után: Szentivánéji álom diákokkal és profikkal... meg ami még előtte történt. Vilmos naplója 1. rész:

 

2014. július 3-án tizedszerre érkeztem Gyulára. Ez különösen fontos év, a fél világ rólam ír, velem foglakozik, elvégre épp a 450. éves születésnapom van. Tehát ez érthető… Kevesen mondhatják el magukról, hogy ennyi idő után még emlékeznek rájuk, olvassák, sőt vitatják, amit írt, ráadásul újra és újra nekifutnak. 

 

Tehát boldog vagyok.  
 
Ha tehetném, mindenkinek meg is köszönném, de talán elég egyetlen helyen megtennem, és ez legyen Gyula! Ahol vár a Vár. Itt eddig 17 országból, 100 előadást tartottak, több ezer néző előtt – a legbátrabb szabadtéri színháznak nevezte egy ebben illetékes.   
Tehát itt vagyok. 
 
bebujos
Elbújtam a kedvenc díszletem mögött.
 
Figyelem! Aki régóta követi naplómat, annak ismerős lehet néhány kép…de az csak a látszat, hogy semmi nem változott. Ezek a képek újak, frissek, idén júliusiak. És napló helyett blogot írok, az ám!

 

Bár sokszor gondoltam, hogy talán jó lenne, mégsem tanultam meg magyarul, de a gesztusból, a mosolyból értem, hogy a 13 az igazgató úr szerencse száma, hiszen ez itt a nevemet viselő Fesztivál központja, az irodák és a Kamaraterem.
 
gedeon jozsef
Gedeon József igazgató
 

Ahol a falakon most kissé megilletődve láttam a múltban készült itteni fotókat: mennyi erő, energia, fiatalság és szépség minden évben, és ez mind-mind tőlem indul. Más kérdés, hogy hová érkezik, de vitázni jó. És nagy öröm adni. 

 

gyulafeszt2

 

Biztos öregszem, mert meg vagyok hatódva. Mindjárt 451 éves leszek….van itt egy kis összefoglaló.
  
Mondják, én örökérvényű emberi alapdolgokról írok, hát jó: férfi-nő, hatalom-szerelem. 
 
szentivan gyula1
 

Más nem nagyon van a világban, ami fontos. Kivéve a focit. Azzal meg az a helyzet, hogy szintén angol találmány. Csak épp arról én nem írtam egyetlen darabot sem. Így meglehetős feladat versenyeztetni épp a Vár két oldalán a világ két legfontosabb kérdését: ki kit szeret? Illetve ki fog nyerni? 

 

szentivan gyula4 

 

Puck/Robin mesterkedésén múlik, hogy azon a bizonyos őrült éjszakán, amikor minden és mindenki összekeveredik és épp vesztésre áll, mégis mindenki nyerjen. 

 

szentivan gyula5

 

Ez is csak játék. Színház. Az egész. Ide nekem a labdát! Hogy ez nincs benne a darabban? Miért?! A Batman az benne van? És ha szabad érdeklődnöm, mi az a Batman? (…ahányszor kérdik a színpadon, annyiszor csiklandós nevetés hallatszik a nézőtéren...) És a revolver? Az netán benne van a darabomban? 

 

szentivan gyula7

 

Na, ugye, hogy játék.   

 

szentivan gyula8

 

Tudós kollégám, Nádasdy Ádám új fordítását a régebbi és generációsan tisztelt Arany Jánoséval fűszerezték az új Szentivánéjimben. És volt számtalan új dolog, amit bevetettek az akrobatikusan ügyes mozgású játszók, hogy ennek a bolondériának, ami kevés híján tragédiába torkollik, a végén taps legyen a jutalma.  

 

szentivan gyula9 

 

A rendező, aki igen messziről, Grúziából jött, komoly híve műveimnek. David Doiashvili érdekes dolgokat mondott: egy szót sem ért magyarul, így színészei szavát nem bírta követni, ezért heves gesztusaikból úgy faragott le, ahogy a szobrász tünteti el a fölösleget. Különböző vélemények vannak a végeredményt illetően, de mindenki nagyra értékeli a színészi teljesítményt. Induljon a vita és indul a darab is: Budapesten ősztől a Nemzetiben adják. 
 
Addig is készült számos interjú, beszélgetés, például a Bartók és a Kossuth rádió számára.
 
david doiashvili
David Doiashvili rendező
 
A hűvös éjszaka nyugodt álmot hozott, és a második napra olyan találkozást, amire már tavaly óta készülhettem: a Múzeum kertben minden alkalommal megcsodált naplementében ismét élmény volt a nemzetköziség: szonettjeim angolul, német-belga koprodukcióban szólaltak meg, trombita, dob, bőgő és a kedves, szőke szerző-énekesnő, Caroll Vanwelden előadásában.  
 
caroll v
 
A foci csak két korty víz erejéig volt hallható olykor, mert mindössze ennyire tudta átvenni hatalmat a zenére figyelők fölött. És ismét mosollyal búcsúzott Gyula kedvence: hátha jövőre is találkozunk…
 

caroll v3 

Szombaton valami új kezdődik a gyulai vár előtti réten, dombon, élővízparton: Fringe fesztivál diákokkal, műkedvelőkkel, mezítláb a fűben. Alig várom. Mert mit is fognak adni e jó fiúk és leányok? Hát naná, hogy a Szentivánéjit!
 
fringenyuszi
Nyuszi ül a Fringe-ben!
 
Bejegyzés és fotók: Ránki Júlia
 

süti beállítások módosítása