Urbán András lesz a Thealter díszvendége

Urbán András Jászai-díjas rendező lesz a július 18-án kezdődő szegedi Thealter fesztivál díszvendége; három produkcióját is láthatja majd a közönség.

Az immár 24. alkalommal megrendezett kortárs színházi seregszemlén hagyomány, hogy fiatal színészek, rendező- és dramaturghallgatók számára tréninget szerveznek - mondta el Balog József, a szervező MASZK Egyesület vezetője a fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón.


Az idei képzés központi témája az Antigoné. A fesztivál nyitó produkciójaként Urbán András rendezésében azt mutatják be, hogy az aktuális hatalomhoz való viszony miként alakítható színházi tetté. A fesztivál egyik záró darabja is tréningbemutató: a résztvevők Horváth Csaba és Gemza Péter koreográfusok vezetésével dolgozzák föl Antigoné történetét.

 

Urban Andras

Urbán András (fotó: magyarszo.com)


Urbán András saját társulatával, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal mutatja be a Rózsák című produkciót, amely Tolnai Ottó A kisinyovi rózsák című - a Thealteren már játszott - darabjának továbbgondolt változata.


Számos fesztiváldíjat nyert Végel László a 20. századi Újvidékről írt Neoplanta című regényének színházi adaptációja. A darab a vajdasági főváros multikulturális közegét tárja a nézők elé kisebbségi perspektívából Urbán András sajátos, provokatív módján. A darab magyarországi ősbemutatóját követően az érdeklődők a Kossuth-díjas drámaíróval is találkozhatnak a műről rendezett irodalmi beszélgetésen.


Balog József elmondta, hogy a július 26-ig tartó fesztivál programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy szerepeljen benne az idei évad három-négy legfontosabb kortárs színházi produkciója, több meghatározó külföldi társulat és bemutatkozhasson az utánpótlás, a legfiatalabb generáció is.


A Thealter központi helyszíne a Régi Zsinagóga és a Kisszínház, de az előadásokkal kilépnek a hagyományos színházi térből bízva abban, hogy ezzel sikerül új nézőket is megszólítani, a közönség így idén is láthat utcaszínházi előadásokat és lesznek felnőtteknek szóló bemutatók is a Rongy kocsmában.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása