Külföldi fesztiválokon az SZFE hallgatói

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói nyáron több nemzetközi fesztiválon is bemutatják alkotásaikat.

Július 4. és 20. között Románia, Olaszország és Csehország lesznek az SZFE fesztiválhelyszínek - színházi és filmes alkotók is utaznak.

 

Július 4. és 14. között Romániában, Bukovinában rendezik meg a Suceava International Festival for Theater Schools seregszemlét. Soós Attila ötödéves fizikai színházrendező-koreográfus hallgató diplomarendezése, Büchner Lenz című novellájának színpadi adaptációja kapott meghívást. Társulatuk, a Trojka Színházi Társulás a Cleansed című előadást is bemutatja a fesztiválon, mely Sarah
Kane azonos című drámája és John Fowles A lepkegyűjtő című regénye nyomán készült. Emellett Attila workshopot is tart a fesztiválon: a fizikai színház eszközeivel mutatja be a gesztusnyelv használatát és a karakter jelenlétének kialakítását.

 

Trojka Szinhazi Tarsulas Lenz foto Krulik Marcell-3

Trojka Színhazi Társulas: Lenz (fotó: Krulik Marcell)


Július 2-9. között az olaszországi Spoleto Festival dei Due Mondi diákszekciójában, a European Young Theatre-ben versenyez Widder Kristóf - szintén végzős fizikai színházrendező-koreográfus - alkotása, az Ifjúliszt című előadás, melyben a rendező a kisfiúként „a csodagyermek dicső és megszégyenítő bélyegével” megtisztelt Liszt Ferenc lelki viharait boncolgatja a zeneszerző műveire komponálva. A  fesztiválon a fizikai színházi koreográfus osztály diákjai mellett Glasgowból, Szentpétervárról, Párizsból vagy Vilniusból is érkeznek versenyzők, többek között a Royal Conservatoire of Scotland, vagy a párizsi  Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique diákjai. A fesztiválon a diákszekcióban versenyeznek Lestyán Attila és Vilmányi Benet első éves színművész hallgatók is, akik a monológ- és dialóg versenyen Altató című produkciójukat adják elő.


Július 10-13. között a csehországi Boskovice Fesztivál programjában 4 SZFE rövidfilm kerül vetítésre. Koncz Teréz Enyedi Ildikó osztályában végzett film- és televízió rendező szakon, a Mariann eljegyzése c. diplomafilmje 2013-ban készült. Becsey Kristóf operatőrhallgató 069 c. filmjével versenyez, ami egy casting-videó „talált felvétel” koncepcióra. A Mélylevegő című filmet a Máthé Tibor osztályában operatőr szakon végzett Kovács Claudia készítette, a főszerepben a Terápia című sorozatból ismert Sztarenki Dóra látható. A 11 perces diplomafilm a felnőtté válás, az idegenség érzésének, szürrealitásba hajló megfogalmazása. Szabó Szonja Turiszt című filmje a negyedik SZFE film a fesztiválon, egy 15 perces vígjáték, a főszerepben Petrik Andreával és Elek Ferenccel. A fesztivál programjában a filmvetítések mellett koncertek, színházi előadások és kiállítások is szerepelnek.


Július 6-20. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Sienai Tudományegyetem kéthetes nyári egyeteme, melyet román, brit, litván, spanyol és török társegyetemekkel partnerségben szervez. A nyári egyetem központi témái idén a színjátszási technikák és a színész közösségi és társadalmi szerepe a kortárs Európában. Egyetemünket a munkában Cortés Sebastián Gábor
doktorandusz képviseli, kurzust tart Ács Norbert bábszínész. A résztvevő egyetemek: Babes-Bolyai Tudományegyetem, Central School of Speech and Drama, Lithuanian Academy of Music and Theatre, Ludwik Solski State Drama School, az Institute del Theatre de Barcelona és az Istanbul Aydin University Színházművészeti Tanszéke.

Forrás: Színház.hu, SZFE

 

 

süti beállítások módosítása