Vízkereszt... – Znamenák ismét Kőszegen rendezett

William Shakespeare születésének 450. évfordulója adta az apropót a Kőszegi Várszínház 2014-es nagyszínpadi bemutatójához. Nádasdy Ádám fordításában kerül színre a Vízkereszt vagy bánom is én című darab. A rendező – mint a korábbi években – most is Znamenák István.

1664n

Fotók: Pócza Zoltán, koszegivarszinhaz.hu

 

A darabról:

 

A 450 éve született William Shakespeare Vízkereszt-je egyike a legnépszerűbb, legtöbbet játszott művének. A XVII. század első évében, 1601-ben íródott vígjátékában is - ahogy oly sok más művében - a kiismerhetetlen, titokzatos szerelemé a főszerep. Erről sokan szóltak már, de ahogy Shakespeare mutatja, az mégis más. Keresztbe-kasul tör rá a vágy a főhősökre, a néző pedig önfeledten kacaghat rajtuk, hisz legalább ezúttal ő megúszta… Miközben olyan örökérvényű kérdéseket tesz föl a szerző nekünk, hogy vajon a külső vagy a belső a fontosabb-e a nagy érzelem születésénél, kiismerhetjük-e szerelmünket, van-e szerelem szenvedés nélkül? Még azt sem lehet biztosan tudni, ki kit szeret: Olívia, a grófnő Violát? Vagy Cesariot? Vagy inkább Sebastiánt? Viola Orsinót, a herceget? Malvolio tényleg Olíviát? És Orsino? No és Böföghi? Mária vajon miért megy feleségül Tobihoz? Mennyi kérdés, és nincs biztos válasz. Shakespeare a szerelem ezerféle árnyalatát mutatja meg, a boldogtalanét, a beteljesültet, a reménytelenét...

 

1665n

 

Beszámoló a próbákról - a direktor szemével:


Június 16-tól zajlanak a Vízkereszt… próbái a Jurisics vár patinás falai között, ahol régóta visszajáró művészek (pl. Epres Attila, Gazsó György), és itt először szereplő színészek (Hámori Gabi, Trokán Nóra, Pál András) is megtalálhatók. A próbafolyamat közben persze van lehetőség a szabadidő hasznos eltöltésére kinek-kinek érdeklődése szerint. Hámori Gabi Závada Pál Természetes fény című könyvét olvassa, Trokán Nóra elhozta lovát is magával, így korán kel minden nap, hogy lovagolhasson próba előtt. Némedi Árpádnak gyermeke született (Sára Mirka), így egy igazi tejfakasztó bulit is össze kellett hozni, de Epres Attila szervezésében Szent Iván éjjelén tüzet is ugrott a stáb jelen lévő teljes állománya.

 

Pál András és Takács Géza folyamatosan szervezik a próbák közti erőnléti edzésnek hívott kosármeccseket, míg Epres Attila a szünetekben evez, fut, kerékpározik és golfozik. Nem egyszerű összeegyeztetni a próbákkal, főleg mivel szerepe miatt bűvésztrükköket is kell tanulnia. Gazsó György (Böföghy) és Kovács Zsolt (Fonnyadi) pedig nem csak szerepük szerint ugratják egymást, hanem civilben is hozzák a Stan és Pan figurát.

 

Az eredetileg Kálid Artúrra osztott Orsino szerepébe betegség miatt kellett beugrania Kelemen Józsefnek, aki a Kaposvári Színművészeti Egyetemen vizsgáztatói kötelezettsége teljesítése után csatlakozhatott a társulathoz. Major Zsolt az egyedüli színész, aki 1982 óta minden évben valamilyen módon közreműködött a várszínház munkájában.

 

Egyszóval zajlik az élet, megy a munka és szűkül a labdarúgó VB mezőnye. A szokásos fogadások belső körben megtörténnek, de a közös portugál-német meccs óta első a próba, csak utána a szamba-foci nézés. Július 3-án és 4-én épül a díszlet, mely egy lejtős színpadból indulva változik épületté, térré, látványos változásokkal járulva hozzá a színházi élményhez. Július 9-én láthatja először a darabot egy szűk körű közönség a Köszönet estély(j)e alkalmából, amikor a színház támogatói és baráti köre tekinti meg az elő-bemutatót, majd július 10-én a premier a Jurisics vár belső udvarán. Már nagyon várjuk… Önöket is!

 

Hiszen együtt SZÍNRE VISSZÜK A NYARAT!

 

Tisztelettel: Pócza Zoltán igazgató

 


Színes történetek a várszínházról
A Kőszegi Várszínház honlapján található blog napról napra kis színes történeteken keresztül ismerteti meg az érdeklődőket a Vízkeresztet próbáló stáb mindennapjaival.

 

További képek a próbákról:

Fotók: Pócza Zoltán, koszegivarszinhaz.hu

 

1666n

1.

 

1670n

2.

 

1671n

3.

 

1674n

4.

 

1662n

5.

 

1660n

6.

 

 

William Shakespeare: VÍZKERESZT, VAGY BÁNOM IS ÉN
zenés vígjáték két részben

Fordította: Nádasdy Ádám
A Kőszegi Várszínház bemutatója

 

ORSINO HERCEG, Illíria uralkodója Kelemen József
OLIVIA, fiatal grófnő Hámori Gabriella
VIOLA, fiatal nemeslány (átöltözve: Cesario) Trokán Nóra
SEBASTIAN, Viola ikertestvére Takács Géza
VITÉZ BÖFÖGHY TÓBI, Olivia rokona Gazsó György
VITÉZ FONNYADI ÁBRIS, Böföghy barátja Kovács Zsolt
MÁRIA, nemes hajadon, Olivia társalkodónője Szilágyi Csenge
MALVOLIO, nemesember, háznagy Oliviánál Pál András
FESTE, tréfamester („bolond”) Oliviánál Epres Attila
FÁBIÁN, Olivia háznépének tagja Némedi Árpád
ANTONIO, tengerésztiszt, Sebastian oltalmazója Sarkadi Kiss János
KAPITÁNY, Viola megmentője Sebesi Tamás
PAP Epres Attila
VALENTIN Major Zsolt
CURIO urak a Herceg kíséretében György-Horváth László
RENDŐRÖK Kósi Gábor és Szilasi Attila


Zenészek: Bárány Tamás, Csíkvár Gábor, György-Horváth László, Némedi Árpád, Sebesi Tamás


Díszlet: Znamenák István
Zene: Némedi Árpád
Jelmez: Cselényi Nóra
Jelmez-asszisztens: Hatvani Mónika
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Segéd-dramaturg: Pénzes Stefánia
Fény-hang: Kehi Richárd
Ügyelő: Szilasi Attila
Kellékes: Kósi Gábor
Súgó: Kiss Szilvia
Öltöztető: Szőke Julika
Fodrász: Horváth Marcsi

A rendező munkatársa: Herpai Rita
Rendező: Znamenák István

 

Bemutató: július 10. 

 

További előadásnapok:

július 11. és 12. (esőnap 13.),

július 15. és 16. (esőnap 17.),
július 18., 19., 20. (esőnap 21.)

 

 

süti beállítások módosítása