Vérbeli operett lesz Szegeden - Videóinterjú A Csárdáskirálynő alkotóival

Hétfőtől zajlanak A Csárdáskirálynő Dóm téri próbái. A főszereplők közül Bordás Barbarával, Boncsér Gergellyel és Szilágyi Tiborral készült interjú. A Budapesti Operettszínház vendégjátékát pénteken és szombaton láthatják a Szegedi Szabadtéri nézői.

10457927 822445727767079 2462798628337818683 n

  

„Vérbeli operettet akarunk játszani Szegeden. Izgalmas, színes, lenyűgöző produkciót tervezünk. A látványosság mellett persze a slágerek sikeres megszólaltatása, emlékezetes interpretálása is célunk" - mondta a teátrum direktora, Kerényi Miklós Gábor
 
A történet az első világháború idején játszódik, ami a világégés idei 100. évfordulójával nyer aktualitást. Modern formában, de az operett műfaji kereteit tiszteletben tartva láthatják a nézők a darabot. A látványról is megtudtunk pár információt KERO®-tól. „Hatalmas kétfejű sas lesz a díszletünk háttere, ebben jelenik meg az Orfeum, a hercegi palota és a szálloda enteriőrje" - árulta el az igazgató.

 

 

 

A főpróbát is nagy izgalom kísérte, hiszen a közkedvelt Kálmán Imre operettet utoljára közel egy évtizede láthatta a Dóm téri közönség. Dolhai Attila szerint a darab sikere abban a sok csodálatos és ismert dallamban rejlik, ami a nézőket is dalra fakasztja, ezért könnyű összecsatolni az előadást és a közönséget:

 

 

 

A darabról:

 

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne - színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban - Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája. S kétségtelen, legtöbbször A Csárdáskirálynő dallamai hangzanak fel, mellyel a zeneszerző kiérdemelte az első helyet kora vezetô operett-komponistái között.
 
Nem véletlenül játszották az 1915-ös premier helyszínén, Bécsben 533 estén át, majd söpört végig a mű Európán: az I. világháború ellenére azonnal bemutatták Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, majd Budapesten 1916 novemberében, s végül eljutott egy esztendővel később a New York-i Broadway-re is.
 
A történet egy reménytelennek látszó szerelemről szól. Edvin herceg rajong Szilviáért, a pesti orfeumcsillagért, de arisztokrata családja ellenzi ezt a rangon aluli kapcsolatot. A szülők mindent elkövetnek, hogy fiukat visszacsalják Bécsbe, hogy ott a neki megfelelő leányzót, Stázi komteszt válassza élettársául - ezért Vereczky Szilviának, a sanzonettnek New York-i szerződést intéznek. Ám a szerelmesek érdekében szövetkezik a kedves, bolondos Bóni gróf, az orfeum főpincére, Miska és ikertestvére, Alfonz, a Lippert-Weilersheim-ház főkomornikja, valamint Feri bácsi, Bóni orfeumi barátja. Főképpen ő mozgatja a szálakat: a pár jövőjének érdekében még egykori szerelmét, Edvin édesanyját is hajlandó leleplezni…
 
Forrás: Szegedi Szabadtéri, Operettszínház
 

süti beállítások módosítása