Nem tudja megtartani nyári fesztiválját a Bárka Színház

A Bárka Színház bizonytalan jogi és gazdasági helyzete miatt elmarad a BárkaNyár Fesztivál elnevezésű programsorozat, amelyet két augusztusi hétvégére terveztek.

Az augusztus 8. és 10., valamint 15. és 17. közötti napokra tervezett programokra a már megvásárolt jegyeket a Bárka Színház jegypénztárában lehet visszaváltani - áll a színház közleményében.

 

Seress Zoltán, a Bárka igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a színház helyzete azért bizonytalan, mert a fenntartóváltás még nem ment végbe. Az MTI-nek márciusban még arról nyilatkozott az igazgató, hogy a teátrum - az azóta átalakult - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fenntartásába kerül és ígéretet kaptak arra, hogy üzleti tervüket a lehető leggyorsabban elfogadják.


A direktor keddi tájékoztatása szerint azonban az átadás-átvétel azóta sem történt meg, a színház 2014-es üzleti tervét nem fogadta el senki, és a minisztériumok átalakítása miatt nem is tudják, ki lesz a fenntartó. A jelenlegi helyzetben egyedül az előadóművészeti törvény alapján járó 178,9 millió forint összegű állami támogatásra számíthatnak, a 2014-es üzleti terv azonban - plusz fenntartói támogatásra is számítva - nagyobb forrással számol, ami bizonytalan gazdasági helyzetet teremt.

 

barka

Fotó: szinhazkolonia.hu


Seress Zoltán elmondta, hogy a nyári fesztivál megrendezéséhez 1,5-2 millió forintra lenne szükség, amely elsősorban technikai költségekre, eszközbérlésre kellene. "A 1,5-2 millió forint nem okozott volna gondot, ha lenne elfogadott 2014-es üzleti tervünk. Mivel a tulajdonosváltás még nem történt meg, ezért a 2014-es üzleti tervet a mostani tulajdonos Józsefvárosi Önkormányzatnak kellene elfogadnia" - jegyezte meg az igazgató.


Kitért arra is, hogy az amfiteátrumba szervezett fesztivál bevételeit úgy tervezték, hogy TAO-támogatással együtt minimális nyereséggel valósuljon meg a programsorozat, amelyet az idén második alkalommal rendeztek volna meg. A BárkaNyár Fesztivál igazán ismertté, sikeressé válásához pedig legalább 4-5 évre lenne szükség - hangsúlyozta az igazgató.


Arra a kérdésre, hogy veszélyben lehetnek-e a jövő évad bemutatói is, az igazgató úgy válaszolt: ebben a pillanatban kockázatosnak érzi a bemutatók megvalósítását, de az első premierjüket, A gyilkost, szeptember 27-ére tervezték. "Addig még van két hónap, ez alatt történnie kell valaminek" - fogalmazott, megjegyezve, hogy a társulat is átalakult, sok színész távozott, a színházhoz újonnan szerződők pedig augusztus 1-től lennének a társulat tagjai.


Az eredeti tervek szerint a Bárka Színház fenntartója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) lett volna, amely 2012 márciusában vette volna át a teátrumot. Jogszabályi problémák miatt később az a döntés született, hogy az egyetem fenntartójához, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik majd a Bárka. A Józsefvárosi Önkormányzat 2013. december 18-i határozatával döntött is a Bárka állami tulajdonba adásáról, az átadás-átvétel azonban azóta is húzódik.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása