Új direktor a Comédie Francaise élén

Eric Ruf rendező-színész-diszlettervezőt nevezte ki szerdán Francois Hollande francia államfő az egyik legnagyobb presztízsű és legismertebb francia színház, a Comédie Francaise igazgatójának.

A 45 éves művész - aki 21 éve a társulat tagja - Muriel Mayette-Holtzot váltja a direktori székben. A színházat nyolc évig vezető színésznő, a Comédie Francaise első női igazgatója az utóbbi időben nagyon vitatottá vált a társulaton belül, de mandátumát végül kitöltötte. Tudni lehetett, hogy a kulturális tárca nem kívánja újabb négy évre megújítani megbízatását, annak ellenére, hogy a színésznő maradni szeretett volna.


A házon belül és a szakmai életben is nagy elismerésnek örvendő új igazgatónak a belső feszültségek csökkentését követően az egyik legfőbb feladata lesz a színház hazai hírnevének visszaszerzése. A Comédie Francaise-t ugyanis az utóbbi időben nagyon sok kritika érte a színvonal romlása miatt.

 

eric ruf2

Fotó: liberation.fr


Az utóbbi hetekben a francia sajtó biztosra vette, hogy Stéphane Braunschweig világhírű rendező, a párizsi Théatre de la Colline igazgatója veheti át a Comédie Francaise vezetését. Aurélie Filipetti kulturális miniszter is sokáig őt támogatta. A posztra egyébként négyen pályáztak. A köztársasági elnök választása végül a legfőbb riválisra, Eric Rufra esett, aki már 2013 decemberében bejelentette a társulatnak, hogy megpályázza az igazgatói széket.


Francois Hollande döntésében a Le Monde című napilap kommentárja szerint jelentős szerepet játszhatott, hogy Ruf a társulat egyik legmeghatározóbb tagjának, Denis Podalydesnek a közeli munkatársa, aki a 2012-es elnökválasztási kampányban nyíltan támogatta a baloldali jelöltet. Sokan úgy gondolják, hogy Ruf valójában Podalydes kinyújtott karja, aki viszont soha nem vágyott az igazgatói székbe, mindig is csak a rendezés és a színjátszás érdekelte.


Ruf előzetesen bejelentette: kinevezése esetén többet nem lép színpadra, de továbbra is fog rendezni és díszleteket tervezni. Ruf jegyzi egyébként a Comédie Francaise-ben néhány hete Podalydes rendezésében bemutatott Victor Hugo-darab, a Lucrezia Borgia díszletének terveit, és játszik is az előadásban. 

 

A színház egyik legnagyobb sikere volt egyébként 2006-ban a Cyrano de Bergerac, szintén Podalydes rendezésében, amelyben Christian szerepében nyújtott alakításáért Eric Ruf megkapta a legjelentősebb francia színházi elismerést, a legjobb epizódszereplőnek járó Moliére-díjat, valamint a legjobb díszlettervezői díjat is. Az előadást azóta többször is felújították. Rendezőként pedig Henrik Ibsen Peer Gynt című drámájának színrevitelével aratott nagy sikert.


Az 1680-ban XIV. Lajos által alapított Comédie Francaise, amelyet Moliére-háznak is neveznek, az egyetlen állandó, 62 tagú társulattal rendelkező francia színház, státusa a nemzeti színháznak felel meg. Három játszóhelyén szinte minden előadást telt ház előtt játszanak.

 

Forrás: MTI

 

 

 

süti beállítások módosítása