Rendszerváltást tanulni - Az Ördögkatlanon a k2 Színház

A k2 Színház kaposvári színészhallgatókból szerveződött csapata a jövő évadtól hivatalos társulatként működik, a nyáron pedig az Ördögkatlan Fesztiválon bemutatják a Yorick visszatér és A nagyharsányi menyasszony című előadásaikat. A két társulatvezető, Benkó Bence és Fábián Péter mesélt.

 nagyharsany 1

 

Fábián Péter: Baka István is szekszárdi, akárcsak én, talán ezért is áll közel hozzám,. Egészen kicsi korom óta olvasom a verseit, novelláit, régi álmom, hogy készítsünk a szövegeiből egy produkciót. Praktikus oka is van annak, hogy most kezdtünk el ezen dolgozni: egy kis űr támadt a társulati létben, amit mások talán nyári szünetnek nevezhetnek, lett helye annak, hogy szóljak két mindenre elszánt színésznek a csapatból, Viktor Balázsnak és Benkó Bencének, hogy belevessük magunkat ebbe a vers-özönbe.

 

Irodalmi esthez vagy színházi előadáshoz áll majd közelebb a Yorick visszatér?

 

Fábián Péter: Nem szeretnék unalmas, poros pódium estet csinálni, ahol a Színészek kiállnak és elmondják a Verset. Szeretnénk, ha a munkánk végeredménye nem arról szólna, hogy az előadó kiáll, és nagy művészetet produkál, miközben szaval. Egy közvetlen hangnemet keresgélünk, arra akarunk választ találni, hogy hogyan lehet ezeket a verseket úgy megszólaltatni, mintha egy beszélgetésben lennénk a nézővel, vagy önmagunkkal. A versek nagy részénél Baka is a „monológ”-ot használja műfaji megjelölésként. Nem véletlen, hogy a szövegei színpadilag is értelmezhetők, karakterei színpadra kívánkoznak.

 

Benkó Bence: Mi Balázzsal eddig nem ismertük Baka István költészetét, de amikor Péter megmutatta nekünk a verseket, nagyon izgalmasnak találtuk őket. Ez engem is meglepett, mert sosem álltak hozzám közel a verses estek, halálra untam őket, régebben jobban szerettem inkább verseket írogatni, mint hallgatni.

 

Fábián Péter: … úgy rémlik, én is…

 

ketten

Benkó Bence, Fábián Péter 

 

Benkó Bence:… A verseken túl az is megtetszett,  hogy a feldolgozásuk lehetőséget ad nekünk Balázzsal arra, hogy közvetlen párbeszédet folytassunk a nézővel. A szövegek alaposan megdolgoztatnak minket, mert tele vannak sűrű, komplex képekkel. Sok helyen nincsen központozás, nekünk kell megfejteni, hol a vessző, a pont, a felkiáltó- vagy a kérdőjel.

 

Az is nagyon érdekes számunkra, hogy ezek a versek mind a rendszerváltás körül íródtak és arról a korról szólnak. Mindhárman nagyjából akkor születtünk, ezért azt is próbáljuk felfedezni, milyen közünk van a múlthoz, tanulunk a rendszerváltásról, igyekszünk megérteni a régi gondolatokat, indulatokat. Egyébként a verseket most is aktuálisnak érezzük, úgy tűnik, az utóbbi időben nem sokat változott a helyzet.

 

Fábián Péter: Valóban nagyon szembeötlő hogy a versek valósága mekkora hasonlóságot mutat a mi jelenünkkel. A szövegek egy része 1989-előtt íródott, és sokat elárul a hatalom akkori működéséről, különböző ideológiai erőterek hullámzásáról. Baka próbálta mindig függetlenül megfogalmazni önmagát, rákérdezni olyan dolgokra, amelyekre a királyi udvarban csak a bolondnak lehet. 1995-ben halt meg, kései versei már a rendszerváltás után íródtak, és ott rejlik bennük a kérdés: akkor most hogyan tovább, mi lesz?

 

Benkó Bence: Az minket is nagyon foglalkoztat, hogy mi lesz holnap.

 

Fábián Péter: Baka szavai egyszerre hatnak aktuálisnak és távolinak. Transzcendens szinten beszél, de a következő sorban már alpári, zsigeri. Nagyon izgalmasak a szövegbéli váltások, ez a játékosság.

 

Ennek az előadásnak az Ördögkatlan Fesztiválon lesz a bemutatója, ahogy A nagyharsányi menyasszony -nak is.

 

Benkó Bence: Igen, az Ősi család pincészetében, a Pajtaszínházban lesz a bemutató. Izgalmas a helyszín és izgalmas a vállalkozás. Egy héttel a fesztivál kezdete előtt már lemegyünk, beszélgetünk a helyiekkel, és az ő történeteikből fogjuk elkészíteni az előadásunkat.

 

Fábián Péter: Nem tudjuk még, hogy miről fog szólni, izgatottan várjuk. Valamilyen formában persze benne lesz a környék ismert legendája, amelyben egy csodaszép lány anyja túljár az ördög eszén. Szeretnénk, ha ez a mesés, misztikus történet valamilyen vezérfonalat adna a születő jelenetekhez és összekötné őket.

 

nagyharsany 2

 

Hogy tudtok készülni az előadásra?

 

Benkó Bence: Már eltöltöttünk egy napot Nagyharsányban, megnéztük a helyszínt, beszélgettünk a helyiekkel. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, ajánlottak embereket, akikkel érdemes tovább beszélgetni. Nem tudjuk még, mi fog születni, így nem is lehet igazán készülni rá, nincsenek a fejünkben jelenet-vázlatok.

 

Fábián Péter: Lemegyünk és próbálunk sok történetet begyűjteni az ott élőktől. Lehet, hogy nem fognak mesélni nekünk. Akkor majd nagyon figyelünk, hogy ők egymás között hogyan beszélik meg a régi ügyeket. Van, hogy az emberek azt hiszik, hogy nem izgalmasak a történeteik, pedig szerelemi történet nem csak abból lehet, hogy Rómeó és Júlia egymásba szeret, hanem abból is, hogy Teri néni és Feri bácsi a két nagyharsányi lakos ezelőtt húsz évvel hogyan nézett bele mélyen a másik szemébe. 

 

 

Kérdezett: Hodászi Ádám

 

süti beállítások módosítása