III. Richárd - Fiatal alkotók mutatkoznak be a Manna új produkciójában Zsámbékon

A Shakespeare emlékév kapcsán a III. Richárd bemutatójára készülnek friss diplomás fiatalok Zsámbékon. Az előadás különlegessége, hogy nem a Bázison, hanem a Romtemplom "díszletében" játsszák a királydrámát - először július 26-án.

A közönség a lemenő nap fényében lehet tanúja Richárd egyre sötétebb cselekedeteinek.

 

A Manna és a Zsámbéki Bázis közös produkcióját Burák Ádám rendezi, aki négy színészre és másfél órásra alakította át a darabot. A női főszerepeket Szabó Erika, a férfiszerepeket Benedek Botond-Farkas és Vass György, Richárdot pedig Dávid Áron alakítja.

 

david a

 

"Mert Richárd király a nagy vég előtt,
Négy felvonásra divatba jött" - Cseh Tamás

Shakespeare születésének 450. évfordulója kapcsán készül a III. Richárd előadás, mely a Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként jön létre, július végén. Burák Ádám egy különleges helyszínen, a zsámbéki Romtemplomban rendezi a királydrámát, egy új, négy színészre komponált verzióban. A Romtemplomot többször használták már a Zsámbékra érkező társulatok, de az utóbbi években nem készült oda előadás. A fesztivál így ebben az évben ismét kicsit leköltözik a Bázisról, és egy előadás erejéig a városban is megtalálható lesz.
 

benedek b david a


Burák Ádám Magyarországon kezdte pályáját színészként, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte el a rendezőszakot. Ezután Londonban folytatta a tanulmányait a University of Essex művészeti szakán, miközben az előző szemeszterben Moszkvában tanult ösztöndíjjal.

 

A Shakespeare-darabot Marosvásárhelyen állította először színpadra vizsgarendezésként.


"A III. Richárdot már a marosvásárhelyi ’Harul’ Baptista Templomban, a záróvizsgám alkalmával is arra az alapgondolatra építettük fel, miszerint a feszültség forrása a darab során a címszereplő és Isten között feszülő konfliktus. Ezért is tartottam akkor szükségesnek, hogy egy templom félig elkészült kupolájában játsszuk, és ezért is esett a választásom ezúttal a zsámbéki Romtemplom lélegzetelállító épületére. Úgy látom, a romtemplom magában hordozza a szebb napokat látott, szétroncsolódott emberi kapcsolatokat éppúgy, mint azt a múltat, személyes és kollektív hitet vagy hitetlenséget, amellyel szembe kell nézni, és amelynek maradványaira esély van újra építkezni. A magyar, a közép-európai ember alapvető és visszatérő létkérdéseivel – hit, személyiség, hatalom – kívánunk számot vetni Shakespeare remekművén keresztül.” - mondja a rendező.

Ezt a produkciót gondolja újra Zsámbékon, a Romtemplomban, ahol a marosvásárhelyi színészekhez két budapesti művész, Vass György és Szabó Erika csatlakozik. Az előadás próbafolyamata különleges élmény lehet a zsámbékiaknak: a csapat nyílt próbákat tart majd a bemutató előtt a helyszínen, ahol bárki megnézheti, hogyan készül az előadás.

 

 

benedek b
A frissen végzett színházi szakemberek magyarországi bemutatkozásának segítése, egyben egy fiatal, tudatos rendező elképzelésének megvalósítása egyenes folytatása a Manna Kulturális Egyesület két éve kezdett Tehetséggondozó Programjának.


A III. Richárdot alakító Dávid Áron idén diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahogy a díszlet-jelmeztervező Erdély Kinga is. Az előadás női szerepeit Szabó Erika játssza Zsámbékon, aki jövőre fejezi be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A – többek között – Buckingham herceget is játszó Benedek Botond-Farkas, aki már korábban is dolgozott az előadásban, szabadúszó színész. Vass György a budapesti Újszínház színésze és a Neptun Brigád független társulat tagja pedig most kapcsolódott be az alkalmi társulat munkájába.

A bemutató július 26-án lesz a Zsámbéki Nyári Fesztivál keretében. Az előadás a premier után erdélyi turnéra indul, és várhatóan – amennyiben a fővárosban is megtalálja az alkotócsapat az előadáshoz megfelelő helyszínt – a jövő évadban Budapesten is látható lesz a III. Richárd.

 

ricsi plakat 

 


A Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis bemutatja:

 

William Shakespeare:

 

III. Richárd

Szereposztás:

Richárd  - Dávid Áron
Buckingham/Ratcliffe/Richmond - Benedek Botond-Farkas
Clarence/Hastings/Catesby - Vass György
Anna/ Erzsébet – Szabó Erika

Játéktér/Jelmez – Erdély Kinga
Zene – Boros Csaba
Produkciós vezető – Szántó Péter
Produkciós menedzser – Gáspár Anna
Rendező – Burák Ádám

Bemutató:

2014. július 26., Zsámbék, Romtemplom

A Shakespeare emlékév kapcsán a III. Richárd bemutatójára készülnek friss diplomás fiatalok Zsámbékon. Az előadás különlegessége, hogy nem a Bázison, hanem a Romtemplom "díszletében" játsszák a királydrámát, és a közönség a lemenő nap fényében lehet tanúja Richárd egyre sötétebb cselekedeteinek. A Manna és a Zsámbéki Bázis közös produkcióját Burák Ádám rendezi, aki négy színészre és másfél órásra alakította át a darabot. A női főszerepeket Szabó Erika, a férfiszerepeket Benedek Farkas Botond és Vass György, Richárdot pedig Dávid Áron alakítja.

 

 

 

 

"Mert Richárd király a nagy vég előtt, 

Négy felvonásra divatba jött"

Cseh Tamás

 

 

Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünnepeljük a készülő III. Richárd előadással, mely a Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként jön létre, július végén. Burák Ádám egy különleges helyszínen, a zsámbéki Romtemplomban rendezi a királydrámát, egy új, négy színészre komponált verzióban. A Romtemplomot többször használták már a Zsámbékra érkező társulatok, de az utóbbi években nem készült oda előadás. A fesztivál így ebben az évben ismét kicsit leköltözik a Bázisról, és egy előadás erejéig a városban is megtalálható lesz.

 

Burák Ádám Magyarországon kezdte pályáját színészként, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte el a rendezőszakot. Ezután Londonban folytatta a tanulmányait a University of Essex művészeti szakán, miközben az előző szemeszterben Moszkvában tanult ösztöndíjjal. 

A Shakespeare darabot Marosvásárhelyen állította először színpadra vizsgarendezésként. 

"A III. Richárd-ot már a marosvásárhelyi ’Harul’ Baptista Templomban, a záróvizsgám alkalmával is arra az alapgondolatra építettük fel, miszerint a feszültség forrása a darab során a címszereplő és Isten között feszülő konfliktus. Ezért is tartottam akkor szükségesnek, hogy egy templom félig elkészült kupolájában játsszuk és ezért is esett a választásom ezúttal a zsámbéki Romtemplom lélegzetelállító épületére. Úgy látom, a romtemplom magában hordozza a szebb napokat látott, szétroncsolódott emberi kapcsolatokat éppúgy, mint azt a múltat, személyes és kollektív hitet vagy hitetlenséget, amellyel szembe kell nézni, és amelynek maradványaira esély van újra építkezni. A magyar, a közép-európai ember alapvető és visszatérő létkérdéseivel – hit, személyiség, hatalom – kívánunk számot vetni Shakespeare remekművén keresztül.” - mondja a rendező. 

 

Ezt a produkciót gondolja újra Zsámbékon, a Romtemplomban, ahol a marosvásárhelyi színészekhez két budapesti művész is csatlakozik, Vass György és Szabó Erika személyében.

Az előadás próbafolyamata is különleges lesz a zsámbékiaknak, mert nyílt próbákat tartunk a bemutató előtt a helyszínen, ahol bárki megnézheti hogyan készül az előadás. 

 

frissen végzett színházi szakemberek magyarországi bemutatkozásának segítése, egyben egy fiatal, tudatos rendező elképzelésének megvalósítása egyenes folytatása a Manna Kulturális Egyesület két éve kezdett Tehetséggondozó Programjának.

A III. Richárdot alakító Dávid Áron idén diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahogy a díszlet-jelmeztervező Erdély Kinga is. Az előadás női szerepeit Szabó Erika játssza Zsámbékon, aki jövőre fejezi be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A – többek között – Buckingham herceget is játszó Benedek Botond Farkas, aki már korábban is dolgozott az előadásban, a Marosvásárhelyi Színház tagja. Vass György a budapesti Újszínház színésze és a Neptun Brigád független társulat tagja pedig most kapcsolódott be az alkalmi társulat munkájába.

 

A bemutató július 26-án lesz a Zsámbéki Nyári Fesztivál keretében. Az előadás a premier után erdélyi turnéra indul, de várhatóan – amennyiben a fővárosban is megtalálja az alkotó csapat azt a szakrális teret, amely elengedhetetlen díszlete az előadásnak – a jövő évadban Budapesten is látható lesz a III. Richárd.

 


 

 

Manna – Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója

 

 

SZEREPOSZTÁS

 

Richárd  - Dávid Áron

Buckingham/Ratcliffe/Richmond - Benedek Botond Farkas

Clarence/Hastings/Catesby - Vass György

Anna/ Erzsébet – Szabó Erika

 

Játéktér/Jelmez – Erdély Kinga

Zene – Boros Csaba

Produkciós vezető – Szántó Péter

Produkciós menedzser – Gáspár Anna

Rendező – Burák Ádám

 

bemutató: 2014. július 26. – Zsámbék, Romtemplom

 

süti beállítások módosítása