Zsidó fesztivált rendez ősszel a Spinoza

Szeptember 8. és 23. között tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Spinoza fesztivált.

A Spinoza ajánlója:

 

Budapest egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosa

 

Budapest, amelynek zsidósága a közép-európai városok közül a legnagyobb, igazi európai unikumként egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosává válik. Közvetlen a nyári zsidó fesztivál után, szeptember 8-tól 23-ig, két héten át tart a 12. Spinoza fesztivál, melynek különlegessége, hogy a látogatók egy időben és egy helyen élvezhetik a zsidó kultúra valamennyi műfaját, a színházat, filmet, kabarét, irodalmat, zenét, operát és a tudományt egyaránt.

 

spinoza

 

A decemberben elhunyt Bächer Iván szellemi hagyatékának állít emléket a pesti kabaré hanyatlásáról és túléléséről szóló előadás. A szeptember 9-i produkció egyik főszereplője Fesztbaum Béla. A színpadról száműzött dizőznek, a  Heltai és  Szép Ernő-dalok ünnepelt sztárjának, Sólyom Jankának élete elevenedik meg egy zenés darabban szeptember 16-án. A 70 éve történt események, a gettóba zártság idején

keserédes dalok is születtek; ezek a melódiák ma is üzennek nekünk Klein Judit  szeptember 20-i premierjén keresztül.

 

Vári Éva Martin Sherman Rose című monodrámáját adja elő szeptember 11-én, Kulka János egy halálos kimenetelű levélváltás egyik szereplője a Címzett ismeretlen című levéldrámában, amelynek előadása szeptember 10-én lesz. Székhelyi József Karinthy Frigyes szerepében látható a Kohn családról szóló színdarabban szeptember 13-án. Olyan személyiségek is megelevenednek a Spinoza színpadán, mint az amszterdami zsidó negyedben élt Rembrandt, továbbá Királyhegyi Pál vagy akár Spinoza maga.

 

A fesztiválon nagy hangsúlyt kapnak a dokumentfilmek. Többek között Szenes Hanna élete jelenik meg, Fejtő Ferenc mondja el „Hogyan mondd el fiadnak” az elmondandókat és Radnóti Miklósnak állít emléket a Rézbánya borban c. dokumentumfilm.

 

Az előadások is a fesztivál állandó műsorába tartoznak: Heller Ágnes a radikális gonoszról beszél, Ungvári Tamás azt fejtegeti, hogy van-e a zsidóságnak külön történelme, Balázs Gábor az Auschwitz utáni istenhitről tart előadást, Gábor György pedig a kánaáni honfoglalást taglalja.

 

A fesztiválon továbbá klezmer-koncertek, irodalmi előadások és egyéb csemegék ’fogyaszthatók’.

 

Forrás: Spinoza Színház

 

süti beállítások módosítása