Sok alvó közt... - Kortárs magyar "pornó-reality" Zsámbékon

Kelemen Kristóf, az SzFE végzős, színházi dramaturg szakos hallgatója Sok alvó közt semmi dolgom nékem címmel írt egy darabot, amelyet a 2013-as POSZT alkalmával beválogattak a Nyílt Fórum-kötetbe. A szerző idén nyáron meg is rendezi művét a Zsámbéki Színházi Bázison, a bemutató július 31-én lesz látható.

007

Fotók: Szántói Lilla

 

Az alkotók ajánlója:

 

"Vén eb, csak űzd a vándort útján, őt meg ne tűrd itt ez álom órán! Ki álmom végéhez értem régen, sok alvó közt semmi dolgom nékem!"

(Franz Schubert-Wilhelm Müller: Téli utazás - A faluban)

 

Végigmegyek a Blaha Lujza téren, talán körbenézek: hajléktalanok, kurvák, szektások, ételosztók, vérző orrok, eldobott fecskendők, csókolózó párok. Mire gondolok én eközben? Természetesen a magam bajára, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős. Kinyitom a laptopom, és mindennek a hatványa. Letépik a hajam az ingerek. Közben felidegesít egy olyan valaki, akit az előbb egy másik idegesített fel. És így megyünk körbe-körbe, mint a mókuskerékben. Idegbetegnek lenni már alap, csak a mértéke kérdéses. Lehet-e tenni bármit is? Meg lehet-e váltani környezetünket, ha az minden reflexével ellenáll neki?

 

Három fő cselekményszál: egy három generációs család széthullása, pornószínészek zavaros szerelmi élete, és egy ambiciózus fiatalember bukása. A szálak huszonkét jeleneten keresztül csavarodnak egymásba, és tartanak a látszólag könnyed végkifejlet felé: a kövér kislány születésnapja, a hegedűtanárnő megzsarolása, a szomszéd bácsi prosztataműtéte, emésztési problémák, pornósok művészi törekvései, és még sorolhatnánk. Az azonosulás csak pillanatokra lehetséges, mert folyamatosan újabb és újabb események követik egymást. A tragédiatúltengésből komédia lesz, amely kifejezi a jelenkori Magyarország felgyorsult és hisztérikus közérzetét.

 

A darabot 2013-ban a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatta a Nyílt Fórum-kötetbe.

 

013

 

Kelemen Kristóf 2010 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi dramaturg szakos hallgatója (osztályvezető tanárok: Forgách András és Radnai Annamária). Gyakornokként dolgozott az Örkény Színházban és a müncheni Prinzregententheater-ben, továbbá workshopokon vett részt Sienában, Grazban és Berlinben.

 

Korábbi munkái:
- Gyümölcsoltókor (Büchner Woyzeck című drámája nyomán, AHA Színpad (Hajléktalan Színpad), rendező: Simányi Zsuzsanna), dramaturg
- Janis & 3Kings (előadás Janis Joplinról, Hátsó Kapu, rendező: Máthé Zsolt), szerkesztő-szerző
- Nem értem, de veletek nevetek (mozgásszínházi előadás Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettje nyomán, Bethlen Téri Színház, rendező: Simányi Zsuzsanna), dramaturg
- Hotel Láv (látássérült nézők számára készített előadás civil közreműködőkkel, Professzorok Háza, rendező: Simányi Zsuzsanna), szerző

 

További képek az előadásból:

Fotók: Szántói Lilla

 

011

1.

 

008

2.

 

018

3.

 

021

4.

 

029

5.

 

030

6.

 

Kelemen Kristóf: Sok alvó közt semmi dolgom nékem

kortárs-magyar-pornó-reality-ősbemutató-trash


Szereplők:

Cseh Dávid
Farkas Kristóf
Főglein Fruzsina
Horváth Alexandra
Horváth Márk
Korcsmáros Felícia
Kovács Domokos
Simányi Zsuzsanna
Tarr Judit

 

Díszlet: Pázmány Virág
Jelmez: Pázmány Lili
Dramaturg: Nagy Orsolya
Rendezőasszisztens: Doma Petra, Vajdai Veronika

Rendező: Kelemen Kristóf

 

Bemutató időpontja: 2014. július 31. 20:00
További előadások: 2014. augusztus 1., 2.

 

Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis

 

 Jegyrendelés:

E-mail: info@zsambekinfo.hu
Telefon: 23 342 318, 30 643 48 48

 

süti beállítások módosítása