Jön az V. Kaposfest - Fókuszban a klasszikus zene és a színjátszás

Augusztus 13-19. között rendezik meg az V. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált. A rendezvény minden évben különböző módon vegyíti a művészeti ágakat. Idén a színjátszás kap kiemelten fontos szerepet.

A fesztiválon olyan művészek működnek közre, mint Hegedűs D. Géza, Bálint András, Bede Sarolta, Gyulai Júlia, Wunderlich József és Lukáts Andor, aki ezúttal rendezőként mutatkozik be.

 

kaposfest

 

A fesztivál nyitónapján, augusztus 13-án a 19 órakor kezdődő koncerten Igor Stravinszkij A katona történetét adják elő a hazai és a világ kiváló zenészei. A darabot 2011-ben Kokas Katalin művészeti vezető már színpadra állította; akkor Kulka János narrálásában hangzott el. 2014-ben Lukáts Andor rendezésében Gyulai Júlia, Wunderlich József és Bede Sarolta varázsolják a Szívárvány Kultúrpalota színpadára a darabot.

 

Augusztus 15-én a 19 órakor különleges koncerten vehetnek részt azok, akik a Kossuth utcai Református templomba váltanak jegyet, hiszen az Úrhatnám polgár két változatát is előadáják a klasszikus zenei művészek. Először Jean-Baptiste Lully eredeti művét, majd Richard Strauss átiratát narrálja Hegedűs D. Géza és fiatal színésztársai.

 

kaposfest2

 

Augusztus 17-én az esti koncerten három különböző Kreutzer-szonátát hallgathatnak meg az érdeklődők;  Leoš Janáček I. vonósnégyes, Ludwig van Beethoven A-dúr hegedű-zongora szonáta, op. 47 darabjait és Tolsztoj Kreutzer-szonáta című elbeszélését Bálint András narrálásában.

 

A fesztivál idején - a napi két klasszikus zenei koncert mellett - az olasz kultúra és a hungarikumok tematikus napján is részt vehetnek az érdeklődők. Az olasz nap a zenén át a gasztronómiáig bezárólag az itáliai kultúrát hivatott bemutatni; a hungarikumok napján a délelőtti koncertnek pedig a Kassai Lovasfarm ad otthont, ahol Kassai Lajos látja vendégül a látogatókat. A kiegészítő programok között találjuk a Ricchi e Poveri koncertet, a Vaszary Képtár kiállítását, és a Vicolo étterem gasztronómiai túráit.

 

süti beállítások módosítása