Újra megnyílt Dél-Amerika legrégibb operaháza

Hatévi restaurálás és modernizálás után ismét megnyitotta kapuit Dél-Amerika legöregebb operaháza, a Bogotá szívében álló Teatro Colón, a kolumbiai főváros egyik építészeti gyöngyszeme.

A régi fényében ragyogó színház megnyitását július 25. és 27 között díszelőadásokkal ünneplik. Fellép többek között Fernando Montano kolumbiai táncos, a londoni Királyi Balett szólistája és a Királyi Balett további kilenc táncosa. A BBC News értesülése szerint a világhírű művész, aki maga is egy kolumbiai város veszélyes környékén nőtt fel, több száz nehéz sorsú gyerekeket hívott meg a csütörtöki jelmezes főpróbára.

 

teatro colon

 

A Bogotá koloniális kerületében álló patinás épület 2008-ban zárt be a halaszthatatlanná vált felújítási munkálatok idejére. Eredetileg négyévesre tervezték a renoválást, de végül hat esztendőbe telt, mivel menet közben merült fel, hogy számos ponton modernizálni kell az épületet. Az új hang- és világítási rendszert a japán kormány ajándékozta az operaháznak, az olasz kormány pedig a felújításon dolgozó Ruggero Martines, az egyik legkitűnőbb restaurátor munkáját szponzorálta.

 

A 122 éves operaházat megerősítették a földrengésekkel szemben, és akadálymentesítették is a mozgássérültek számára. Az épület gazdag ornamentikáját gondosan letisztították és pótolták, és a mennyezet falfreskóját is restaurálták.

 

Az olasz Pietro Cantini tervei nyomán épült neoklasszikus stílusú Teatro Colónt először 1892. októberében adták át a közönségnek. A kilencszáz néző befogadására alkalmas épületen az utóbbi hetven évben többször végeztek felújítási munkákat, a most befejeződött teljes renoválás 50 millió pezóból (több mint hatmilliárd forint) valósult meg.

 

Manuel José Álvarez, az operaház igazgatója úgy vélte: a Teatro Colón ismét Bogotá kulturális életének központjává válhat. A tervek szerint sokszínű, számos műfajt befogadó programot nyújtanak majd a közönségnek.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása