Mágnás Miska bemutató Balatonszárszón

A Mágnás Miska című operettet augusztus 15-én mutatják be Balatonszárszón a Fogi-Bulvár Színház előadásában.

1916-ban a pesi Király Színházban volt a Mágnás Miska premierje, melynek dallamait országszerte énekelték. A „Hoppsza Sári", „Cintányéros cudar világ", „A nő szívét ki ismeri" – slágerei az 1916-os esztendőnek. Szirmai Albert operettje pedig azóta is nagy népszerűségnek örvend.

 

phoca thumb l magnas miska 032

 

A Mágnás Miska diadalútja azonban a filmvásznon folytatódott: már a színpadi bemutató évének augusztusában megszületett Kolozsváron az első film, amelyet Korda Sándor rendezett. Az újabb mozira 1942-ig kellett várni, de a Pista tekintetes úr címen futó zenés film is nagy siker lett, annak ellenére, hogy nem sok köze volt az eredeti darabhoz, amelyet a Szirmai-Bakonyi szerzőpáros megálmodott, sőt, a korabeli politikai helyzet és a zsidótörvények miatt a szerzők neve sem szerepelhetett a film stáblistáján. 1949-ben következett egy újabb filmes feldolgozás, amely megtartott néhány motívumot a Pista tekintetes úr-féle változatból is, a szövegkönyvet pedig Békeffy István írta át.

 

phoca thumb l magnas miska 033

 

A történetről:

 

A Korláthy-birtok melletti vasútépítkezés mérnöke, Baracs Pista beleszeret a vásárban a parasztálruhás grófkisasszonyba, Rollába. A gróf estélyt ad, mert szeretné elérni, hogy a vasút az ő birtokán haladjon keresztül. Baracs az estélyen ráismer Rollára, és tréfából a távollévő gróf Eleméryként mutatja be inasát, Miskát. Rolla viszonzásul cselédlányát, Marcsát öltözteti be Eleméry grófnőnek. Miska és Marcsa öltözéke, viselkedése az úri világ karikatúrájává válik. Megérkezik az igazi Eleméry, aki felvilágosult, modern ember, és a mérnök mellé áll a Baracs kontra Korláthy vasútépítési ügyben. Baracs és Rolla végül egymásra talál.

 

phoca thumb l magnas miska 037

 

Bakonyi Károly- Szirmai Albert- Gábor Andor

MÁGNÁS MISKA

 

Rolla - FOGARASSY BERNADETT
Baracs - PANKOTAY PÉTER / KOVÁCS ETELE
Marcsa - TEREMI TRIXI / WERTIG TÍMEA
Miska - FOGARASSY ANDRÁS
Pixi - FARAGÓ ANDRÁS / BENKÓCZY ZOLTÁN
Mixi - GYURITY ISTVÁN / MAROS GÁBOR
Nagymama - BORBÁTH OTTÍLIA / ZALAY LÍDIA
Eleméry BODROGI ATTILA

 

Kísér: Bíró Attila és kis zenekara
Koreográfus: Fogarassy András

 

Bemutató: Csukás Színház Nyári programok, augusztus 15.(péntek) 21:00

 

süti beállítások módosítása